Kaddafi’Nin Kurucusu Sayıldığı Afrika Birliği De Demokratik Değişim İstedi

Bugüne kadar Libya lideri Muammer Kaddafi’ye destek veren Afrika Birliği’nin 5 üyesinin liderleri, Libya’da demokratik değişim çağrısı yaptı.

Bugüne kadar Libya lideri Muammer Kaddafi’ye destek veren Afrika Birliği’nin 5 üyesinin liderleri, Libya’da demokratik değişim çağrısı yaptı. Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da Libya krizine çözüm arayışları için Libya hükümetinden bir delegasyon ile üye ülkeler bir araya geldi. Libya heyetiyle görüşen beş Afrika ülkesinin devlet başkanları, bugüne kadarki desteğin aksine Kaddafi’nin nihayetinde liderliği kaybetmesiyle sonuçlanabilecek siyasi reform çağrısında bulundu.

    Kaddafi’nin 5 delegesini gönderdiği zirvede, Libya’daki isyancılardan temsilci olup olmadığı ise doğrulanmadı. Afrika Birliği Genel Sekreteri Jean Ping’in zirvede yaptığı açıklama ise birlik tarafından el üstünde tutulan Kaddafi için krizin başladığından bu yana birlikten yapılan en sert tepki oldu.

    Zirvenin açılışında konuşan Afrika Birliği Genel Sekreteri Ping, Afrika Birliği’nin, Libya’nın demokratik seçimlere götürecek geçiş sürecine ihtiyacı olduğunu savunduğunu belirtti. Siyasi reformların kaçınılmaz olduğunu söyleyen Ping, Libya’da muhaliflerin taleplerinin ise “meşru olduğunu” savundu.

    Uluslararası kamuoyunun ileri götürecek bir yol üzerinde uzlaşmasına ihtiyaç olduğunu söyleyen Ping, uzlaşmanın da sadece Kaddafi ile muhaliflerin bir araya gelmesiyle değil, uluslararası camianın da katılımıyla mümkün olacağını vurguladı. Ping, ayrıca tüm tarafların yasal zeminde bir araya gelip, diyalog çerçevesinde siyasi reformlar geliştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

    Afrika Birliği’nin en büyük maddi kaynakları arasında Libya başı çekiyor. Kaddafi, 2002’de eski Afrika Birliği Organizasyonu’ndan bugünkü Afrika Birliği’ne dönüşmesinde maddi kaynaklarını esirgememişti. 2009’da Afrika Birliği dönem başkanı olan Kaddafi, kendilerine “Afrika’nın geleneksel kralları” olarak niteleyen ve ilginç giyimli Afrika liderlerinin toplantılarına zaman zaman ilginç kıyafetleriyle katılmış ve Afrika liderleri kendisini “öncü Kral” olarak tanımlamışlardı.

    Kaddafi’nin özellikle başta Sahraaltı ülkeleri olmak üzere çoğu Afrika ülkesinde çeşitli yatırımları bulunuyor.