Eylemcilere Hutbede Kürtçe Seslendi: Kardeşin Kardeşi Öldürmesi Günahtır

Diyarbakır’da BDP’nin ve DTK’nın başlattığı ‘sivil itaatsizlik eylemi’nin yapıldığı alanda Cuma namazı kılındı. BDP’li başkan ve milletvekillerinin saf tutmadığı namazı, fahri bir imam kıldırdı.

Diyarbakır’da BDP’nin ve DTK’nın başlattığı ‘sivil itaatsizlik eylemi’nin yapıldığı alanda Cuma namazı kılındı. BDP’li başkan ve milletvekillerinin saf tutmadığı namazı, fahri bir imam kıldırdı.

Hutbeyi Kürtçe okuyan imam; barış, kardeşlik mesajları verdi. İmam, “İslam dininde kardeşin kardeşi öldürmesi günahtır.” dedi.

Eylemin başladığı dün, sık sık gergin anlar yaşanırken, bugün yapılan görüşmeler sonuncu herhangi bir taşkınlık meydana gelmedi. Sabah, yaklaşık 2 bin kişi yeniden park alanının çevresinde toplandı.

Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı İlyas Burunak ile Belediye Başkanı Osman Baydemir, yaklaşık 10 dakika bir görüşme yaptı. Görüşmede Baydemir, Burunak’a, Cuma namazının ardından yapılacak basın açıklamasından sonra dağılacaklarını söyledi. Bunun üzerine yasak kaldırılarak yaklaşık 2 bin kişi eylem alanına girdi. Kalabalık, alana girerken ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ ve ‘Direne direne kazanacağız’ şeklinde sloganlar attı.

Alana girilmesinin ardından eyleme katılanlar Cuma namazı için saf tuttu. Oturma eylemi için konukevinin önünde bulunan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de aralarında bulunduğu kişiler, namaza durmadı.

Onlara destek için alana gelen vatandaşlar, Cuma namazını kıldıktan sonra Demirtaş’ın yaptığı konuşmayı dinledi.



Demirtaş, yaptıkları oturma eylemini sadece konukevi önünde sonlandırdıklarını belirterek, “Bu eylemi sadece konukevi önünde bitirdik. Eylemimiz Koşuyolu parkı içerisinde bulunan çadırlarda devam edecektir. 4 ana talebimizi sıraladık. Bütün ezilen halklar için alanlardayız. Buralarda halkın özgürlük alanlar, meydanlarıdır. Bu meydanlarda çevik kuvveti önümüze çıkardılar. Çevik kuvvet ile bizim taleplerimizin ne alakası var. Eylemlerimizi bu 4 ana talep çerçevesinde süresiz olarak devam ettireceğiz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından gurup sık sık PKK lehine sloganlar atarken, bazı gerginliklere karşı güvenlik güçlerinin sağduyulu yaklaşması ise oldukça dikkat çekti.