Bursa‘nın Tarihine Led Işığı

Bursa‘nın simgesi olan birçok tarihi mekan, Philips tarafından Paris‘in simgesi Eyfel Kulesi‘ndeki gibi led sistemiyle aydınlatıldı.

Daha ekonomik, uzun ömürlü ve çevreci olmasının yanı sıra ultraviyole ışın ve ısı yaymadığı için tarihi dokuları koruyan yeni led teknolojisiyle ışık tutulan yapılarda, özellikle geçmişle en uyumlu renk olarak tespit edilen amber ve turkuaz kullanıldı. Basın mensuplarına Bursa‘daki projelerini anlatan Philips Türkiye Aydınlatma Genel Müdürü Ülkem Kırımlı, Türkiye‘de led konusundaki trendi ilk yakalayan şehrin Bursa olduğunu söyledi.

Kentin simgeleri arasında bulunan Ulu Cami‘nden Tophane‘deki saat kulesine, Emir Sultan Camii‘nden Balibey Han‘a kadar birçok tarihi mekan, Paris‘teki Eyfel Kulesi‘nde olduğu gibi led teknolojisiyle aydınlatıldı. Bu tarihi mekanların yanı sıra dünyanın dinamik led aydınlatılması uygulanan ilk üstgeçidi olan Acemler de basına tanıtıldı. Led teknolojisiyle aydınlatılan mekanları gezdirerek bilgi veren Philips Batı Anadolu Bölgesi Proje Tasarımı Mühendisi Nevzat Çağlar, led armatürlerin ultraviyole ışın ve

ısı yayılımı yapmadığı için tarihi dokulara dost bir aydınlatma olduğunu söyledi.

Ayrıca ledin standart projektörlere göre yüzde 80 daha tasarruflu ve 20 yıla yakın ömrüyle çevreci bir aydınlatma yaptığını kaydeden Çağlar, "Dünya çapında yaptığımız çalışmalarda geçmişle en uyumlu rengin amber olduğunu gördük. Gece karanlığıyla kaybolan kubbeleri ortaya çıkaracak en önemli rengin ise turkuaz olduğunu belirledik. Ve çalışmalarımızı buna göre şekillendi. Her bir eser üzerinde birçok demo çalışması yaparak en iyisini belirleme çabasındaydık" dedi.

"LED, AMPULDEN SONRA AYDINLATMADA EN ÖNEMLİ İCAT"

Bursa‘daki bu projelerde olduğu gibi, Paris‘teki Eyfel Kulesi‘nden Londra‘daki Big Ben‘e, Atina‘daki Akropolis‘ten İstanbul‘daki Boğaziçi Köprüsü‘ne kadar şehirlerin sembolü haline gelen pek çok önemli yapının Philips tarafından aydınlatıldığını kaydeden Philips Aydınlatma Türkiye Genel Müdürü Ülkem Kırımlı, "Bursa‘nın led teknolojisiyle aydınlatılan tarihi mekanlarını gezdik. Led, ampulün icadından sonra aydınlatma konusunda yaşadığımız en büyük icattır. Led teknolojisi; enerji tasarrufu, dinamik

aydınlatma ve ayarlanabilme özelliğiyle hem tasarımcılar hem de kullanıcılar açısından yeni bir yaşam tarzı. Led sayesinde yüzde 80‘e varan enerji tasarrufu söz konusu. Bununla birlikte led gerek renk gerek ışık tonları olsun bize dinamik bir aydınlatma imkanı sunuyor" diye konuştu.

Enerji tasarruflu ampuller sayesinde, elektrik faturalarında evlerde yıllık 250 liralık tasarruf sağlandığını belirten Kırımlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aynı şekilde şehir ve yol aydınlatmalarında da çok ciddi tasarruflar sağlanabiliyor. Büyükşehir Belediyesi ve çözüm ortaklarımızla birlikte Bursa‘nın iyi bir vizyonla nadide güzellikleri, tarihi ve dokusal yapısını aydınlatarak ön plana çıkarıyoruz. Aynı şekilde gerek endüstriyel gerekse turizm büyüme stratejilerinde de biz şu an birçok proje üzerinde

çalışıyoruz. Dünyada led konusundaki trendi Türkiye‘de ilk yakalayan şehir Bursa‘dır. Yeşil Bursa, oran olarak İstanbul‘u bile geride bırakmıştır. Hedefimiz Bursa‘nın ışıl ışıl bir şehir olmasına katkı sağlayabilmektir."

Kaynak: İHA