Rock efsanesinin hip hop'a tahammülü yok

İstanbul ve Ankara'da birer konser vermeye hazırlanan Jethro Tull rock grubunun kurucusu, flütçü Ian Anderson, Hip hop dinlemeye tahammül edemediğini söyledi.

Rock efsanesinin hip hop'a tahammülü yok
Rock müzik tarihinin efsanevi gruplarından Jethro Tull'ın kurucusu, solisti ve flütçüsü Ian Anderson, bir kez daha Türkiye'ye geliyor. 25 Mart'ta İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde ve 26 Mart'ta Ankara Anadolu Kongre ve Gösteri Merkezi'nde müzikseverlerle buluşacak olan Anderson'un akustik konserlerinde keman virtüözü Canan Anderson ve klarnet sanatçısı Serkan Çağrı da konuk sanatçı olarak yer alacak. 1968'de başladığı müzik kariyerine, dördü solo olmak üzere 30 albüm ve 2 bin 500'ün üzerinde konser sığdıran Anderson, Jethro Tull'ın uzun süredir beklenen yeni albümünü 2012'de yayınlayacağının müjdesini verdi.

- İlham kaynaklarınız kimler?
- Muddy Waters ve Sonny Boy Williamson gibi geçmişin blues yıldızları beni çok etkiledi. En büyük ilham kaynaklarım ise Beethoven ve Bach. Yapısal anlamda güçlü ve sağlam detaylara sahip müziklere hayranım. Hayatım boyunca tek bir şarkı dinleme hakkım olsaydı kesinlikle Beethoven'ın 9'uncu Senfonisi'ni seçerdim. Dinlemeye tahammül edemediğim müzik ise hip hop. Her yanından toyluk akan ve sürekli tekrar eden ritimlere katlanamıyorum. Bu nedenle popüler dans müziğini de sevmiyorum.

- Hiçbir zaman çok sattıran metodlarını kullanmadınız, ama her albümünüz popüler oldu...
- Hayatım boyunca bir kez bile hangi şarkıların müzik listelerinde üst sıralarda yer aldığına dikkat etmedim. İnsanların bana 'Bu müzik popüler. O yüzden sevmelisin' demesine katlanamam. Ben müzik dünyasını, içinde yalnız başıma dolaşarak kendi değer yargılarımla keşfetmeyi seviyorum.

- Hem Jethro Tull ile hem solo konserler veriyorsunuz. Hangisi sizi daha mutlu ediyor?
- Jethro Tull konserleriyle solo konserlerim iki farklı dünya gibi. Belki iki konserde de pek çok ortak şarkı çalınıyor. Ama örneğin solo konserlerimde belli başlı Jethro Tull şarkıları dışındaki şarkıları çalarak kendime nefes aldırma imkânı da yakalıyorum. Ayrıca solo konserlerimde birçok farklı orkestra ve müzisyenle birlikte çalışabiliyorum. Yeni Jethro Tull albümü bir değişiklik olmazsa Nisan 2012'de piyasaya çıkacak. Büyük ve sürprizlerle dolu bir albüm olacak, ama şu anda detaylar hakkında konuşmak için çok erken.

'TÜRKLER MÜZİĞİ BİLİYOR'

- Akustik konserler vermeyi seven biri olarak, teknolojinin müziğe faydalı mı zararlı mı olduğunu düşünüyorsunuz?
- Günümüzde müzisyenler sahnede teknolojinin imkânlarından faydalanıyor. Ölçü kaçırılmadığı sürece bu normal ve hatta faydalı bir şey. Ancak teknolojinin fazlası müziği olumsuz etkiliyor. Bazen öyle bir noktaya geliniyor ki müzisyenler teknolojiyi değil, teknoloji müzisyenleri kullanır hale geliyor. Oysa müzikte asıl unsur insan. Teknolojiye bu kadar fazla güvenmemeliyiz. Enstrümanını tek başlarına akord etmeyi bilmeyenler bile teknolojik aletler sayesinde kendilerini usta müzisyen sanabiliyorlar.

- Geçmişte de Türkiye'de sahne aldınız. Seyircinin ilgisi nasıldı?
- Türkiye'de sahne almayı özledim. Müziği bilen bir seyirciniz var. Geçmişte verdiğim konserler çok güzeldi. Bundan fazlasında da gözüm yok zaten.

- Birlikte sahne alacağınız Türk sanatçılar Canan Anderson ve Serkan Çağrı'yı tanıyor musunuz?
- Evet, internet üzerinden ikisinin müziğini de dinledim. Bence çok başarılılar. Özellikle Serkan Çağrı'yı çok beğendim. Normalde benim bir şarkımda Serkan'la düet yapacaktık. Ama benim özel talebim üzerine Serkan'ın bir şarkısını ikimiz birlikte çalacağız.

- Bir sonraki adımınız ne olacak? Gelecek için hedefleriniz neler?
- Şu an bir progresif rock projesiyle uğraşıyorum. Ayrıca bir yaylı dörtlüsüyle çalışmalarım var. Şiir yazmaya da devam ediyorum. Gördüğünüz gibi 64 yaşındayım ama gelecek için hâlâ sayısız hedefim var. Uzun yıllar daha sahnede olmak ve 110 yaşına geldiğimde yatağımda huzur içinde ölmek istiyorum.