Prof. Dr. Darcan: Keçi Fakirin İneği Olmaktan Çıktı

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman Darcan, sadece orman ve mera alanlarını korumayı hedefleyen, keçi sayısını azaltmayı öngören bir dizi önlem sonucu damızlık hayvan sayısının hızlı bir azalış gösterdiğini belirterek, ekonomik nedenlerden dolayı yetiştiricilerin hayvanlarını elden çıkardığını söyledi.

Darcan, "Keçi fakirin ineği olmaktan çıktı." dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından , “Koyun-keçi yetiştiriciliğinin ülkesel ve bölgesel değerlendirilmesi ve geliştirme stratejileri” konferansında konuşan Darcan, Türkiye‘de işletme sayısının 500 bin, küçükbaş hayvancılık ile geçinen kişi sayısının 3 milyon olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Nazan Koluman Darcan, özellikle geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konusunda uğraş veren küçük işletmelerin, fonksiyonları ve katkıları itibarıyla fakir ve topraksız milyonlarca çiftçinin geçim kaynağı konumunda olduğunu ifade etti.

Hayvancılığın kalkınması için proje desteklerinin harekete geçirilmesi gerektiğini anlatan Darcan, "Devletin tarım politikası çerçevesinde ele alması gereken konuya ilişkin stratejik çalışmalar ise bir türlü gündeme oturmamıştır. Bunun yerine sadece orman ve mera alanlarını korumayı hedefleyen, keçi sayısını azaltmayı öngören bir dizi önlem alınabilmiş, ithalat serbest bırakılmıştır. Damızlık hayvan sayısı hızlı bir azalış göstermiş ve ekonomik nedenlerden dolayı yetiştiriciler hayvanlarını elden çıkarmıştır.

Akdeniz kuşağında yapılan araştırmalar, ekosistemdeki çöküşün nedenlerini belirgin bir alan yerine farklı lokasyonlarda arama gereğini ortaya çıkarmıştır. Bu bağlamda İnsanların enerji gereksinmesi için ağaçları kullanmalarının ve tarım alanı açmak amacı ile ormanları yok etmelerinin çöküşte rol oynayan temel nedenler olduğu noktasında görüş birliğine varılmıştır. Sonuç olarak, fiyat politikaları, destekleme politikaları, birliklerin organizasyonu, kredi olanakları, eğitim, yeni gelişimler, yurt içi ve dışı proje desteklerinin harekete geçirilmesi gerekmektedir. Çünkü damızlık keçi artık fakirin ineği olmaktan çıktı.” ifadesini kullandı.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Şahin Yeter ise ormana keçilerin değil, elinde baltalı insanların zarar vererek yok ettiğini söyledi. Yeter, artık orman işletmelerinin köylüye keçi dağıtır duruma geldiğini vurguladı.

Türkiye tarım ve hayvancılığının son yıllarda gerilediğini, bunun uygulanan yanlış politikalardan kaynaklandığını söyleyen Yeter, “Hem hayvancılığımız hem de bitkisel üretimimiz azaldı. Tarımda kendi kendine yeten ülkeler arasındaydık. Şimdi pamuk ve buğday dâhil birçok ürünü ithal ediyoruz. Hayvan sayımız da azaldı. Hem canlı koyun hem de ithal ediyoruz.” şeklinde konuştu.