Japonya Dünyanın Üçüncü Büyük Ekonomisi

Deprem ve depremden sonra meydana gelen tsunaminin ağır darbe vurduğu Japonya, ABD ve Çin‘in ardından dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi durumunda bulunuyor.

Uluslararası Para Fonunun (IMF) Dünya Ekonomik Görünümü Ekim 2010 raporundaki verilere göre, geçen yıl Japonya‘nın gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) 5 trilyon 390 milyar dolar oldu. Böylece Japonya geçen yıl dünyadaki GSYH‘nin yüzde 8,7‘sini oluşturdu. 

Küresel ekonomik kriz nedeniyle 2009 yılında yüzde 6,3 daralan Japon ekonomisi geçen yıl ise yüzde 3,9 büyüdü. Japonya‘nın bu yıl ise yüzde 1,6 büyümesi bekleniyor. 

Toplam nüfusun 127 milyon 368 bini bulduğu tahmin edilen Japonya‘da 62 milyon 414 bin kişi istihdam ediliyor. Geçen yıl bu ülkede işsizlik oranı yüzde 5,1 olurken, cari işlemler fazlası ise 166 milyar 463 milyonu buldu.  

Büyük bir sanayi kapasitesine sahip ve yüksek teknoloji gerektiren elektronik mallar, motorlu araçlar, büro makinaları, gemi, kimyasal ürünler, tekstil ve işlenmiş gıda ürünleri üretilen ülkede, arazinin yüzde 13‘ü işlenebiliyor.

Pirinç, şeker pancarı, sebze, meyve, domuz, çiftlik hayvanları, süt ürünleri, yumurta ve balığın tarımsal ürünleri oluşturduğu Japonya, gıda ihtiyacının yüzde 60‘ını ithal ediyor. Dünyanın en büyük balıkçılık filosuna sahip ülke, küresel balık avının yaklaşık yüzde 15‘ini yaparak, bu alanda Çin‘den sonra ikinci durumda bulunuyor.

İmalat, inşaat, dağıtım, emlak, hizmetler ve iletişimin önemli endüstriler olduğu Japonya‘da, GSYH‘nin yüzde 75,9‘u hizmetler, yüzde 23‘ü sanayi ve yüzde 1,1‘i tarımdan oluşuyor. 

Japonya, dünyanın en büyük bankalarından bazılarına ve şirketlerin piyasa değeri bakımından dünyanı ikinci büyük borsası olan Tokyo Borsası‘na ev sahipliği yapıyor. 2010 yılında kamuya açık şirketlerin piyasa değeri 3 trilyon 537 milyar dolardı.

Geçen yıl itibariyle Forbes dergisinin dünyanın en büyük 2000 şirketi listesinde 210 şirketle Japonya ABD‘den sonra ikinci sırada yer alıyordu.

Japonya‘da 2008 yılı itibariyle enerjinin yüzde 46,4‘ü petrol, yüzde 21,4‘ü kömür, yüzde 16,7‘si doğalgaz, yüzde 9,7‘si nükleer santraller ve yüzde 2,9‘u hidroelektrik santrallerinden üretildi. Elektrik enerjisinin yüzde 22,5‘inin nükleer santrallerden elde edildiği ülke, enerjide önemli oranda dışa bağımlı olması nedeniyle kaynaklarını çeşitlendirmeye ve enerjide tasarrufu artırıcı önlemlere önem veriyor. 

Karayolu ve demiryoluna önemli yatırımların yapıldığı Japonya‘da, saatte 250 kilometre hıza ulaşan Shinkansen trenleri önemli kentleri birbirine bağlarken, düzinelerce demiryolu şirketleri bölgesel ve yerel yolcu ulaştırma piyasalarında rekabet ediyor. 173 havaalanının bulunduğu ülkede sadece yurt içi uçuşlarda kullanılan Haneda havaalanı, Japonya‘nın en büyük ve Asya‘nın ikinci en işlek havaalanı konumunda bulunuyor. Japonya‘nın önemli uluslararası havaalanları arasında Narita, Kansai ve Chubu Centrair bulunuyor.

Ülkenin en büyük ve en işlek limanı Nagoya‘da, Japonya ticaretin yüzde 10‘u yapılıyor.

-ÖNEMLİ TİCARİ ORTAKLAR-

Japonya‘nın en önemli ticari ortaklarını Çin, ABD, AB, Güney Kore, Tayvan, Avustralya, Suudi Arabistan, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Tayland oluşturuyor. 

Başlıca ihracat kalemleri motorlu araçlar, elektronik ürünler, yarı iletkenler, ulaştırma teçhizatları, bilgisayarlar ve kimyasal ürünlerden oluşan Japonya, en fazla ihracatını Çin, ABD, Güney Kore, Tayvan, Hong Kong, Singapur, Tayland ve Almanya‘ya yapıyor. 2009 yılı itibariyle Japonya‘nın Çin‘e ihracatı yüzde 18,88, ABD‘ye yüzde 16,42, Güney Kore‘ye yüzde 8,13, Tayvan‘a yüzde 6,27 ve Hong Kong‘a yüzde 5,49 oldu. Japonya‘nın geçen yıl 765.2 milyar dolar ihracat yaptığı tahmin ediliyor.

Geçen yıl 636.8 milyar dolar ithalat yaptığı sanılan Japonya‘nın en önemli ithal kalemleri arasında ise petrol, ham madde, gıda ürünleri, kereste, makina ve teçhizat, kimyasal ürünler ve tekstil ürünleri bulunuyor.   

En fazla ithalatını Çin, ABD, Avustralya, Suudi Arabistan, Güney Kore, Endonezya ve BAE‘den yapan Japonya‘nın, yine 2009 yılı itibariyle Çin‘den ithalatı yüzde 22,2, ABD‘den yüzde 10,96, Avustralya‘dan yüzde 6,29, Suudi Arabistan‘dan yüzde 5,29, BAE‘den yüzde 4,12, Güney Kore‘den yüzde 3,98 ve Endonezya‘dan yüzde 3,95 oldu.

Japonya, bu yıl ocak ayında Çin‘e 11,2 milyar dolar ihracat, Çin‘den 14,9 milyar dolar ithalat yaptı. Aynı dönemde ABD‘ye ihracatı 9,1 milyar dolar ve ithalatı 5,6 milyar dolar olan Japonya, Güney Kore‘ye 5,1 milyar dolar mal ihraç etti, bu ülkeden ithalatı ise 2,97 milyar doları buldu. Japonya‘nın ocak ayında AB ülkelerine ihracatı 6,95, bu ülkelerden ithalatı ise 6,18 milyar dolar oldu.

Aynı dönemde Suudi Arabistan‘a 409.9 milyon dolar, BAE‘ye 462.9 milyon dolar mal ihraç eden Japonya‘nın bu ülkelerden ithalatı sırasıyla 3,10 milyar dolar ve 3,93 milyar doları buldu. Bu iki ülkeyle yapılan ticarette ihracatın ithalattan fazla olmasında Japonya‘nın ham petrol alımı önemli rol oynadı.

Dünyanın en hızlı yaşlanan nüfusuna sahip ülkelerden biri olan Japonya, aynı zamanda erkeklerde ve kadınlarda en yüksek ortalama yaşam süresine ve düşük doğum oranına sahip bulunuyor. Ülkede nüfustaki mevcut durumun sürmesi halinde çalışma çağındaki nüfusun gelecek 25 yılda yüzde 20‘nin üzerinde azalacağı tahmin ediliyor.

-DEPREM VE TSUNAMİDE ETKİLENEN ŞİRKETLER-

Kaynak: AA