Avrasya Demiryolları, Hafif Raylı Sistemler Ve Lojistik Fuarı

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri A.Ş. (KARDEMİR) Avrasya Demiryolları, Hafif Raylı Sistemler ve Lojistik Fuarı’na katıldı.

KARDEMİR Yönetim Kurulu Raportörü Kadir Onar, demiryollarından yapılan yatırımlarla ilgili olarak, 2003’ten itibaren TCDD’nin demiryollarına yatırım yapmaya başladığını söyledi. Firma olarak 2007’de Haddehane devreye soktuklarını söyleyen Onar, "Bu haddehanede 72 metre boya kadar demiryolu rayları üretiyoruz. Türkiye’nin bu alanda tek üreticisiyiz. Özellikle Devlet Demiryollarının böyle bir atılım döneminde KARDEMİR’in bu yatırımı gerçekleştirmiş olması, bizim için ayrı bir önem taşıyor. Aynı zamanda

haddehanemizde 550 milimetreye kadar ağır profil üretiyoruz. Hem demiryolu ray üretiminde, hem ağır profil üretiminde, Türkiye’nin tek üretici kuruluşuyuz. Özellikle KARDEMİR bu yatırımıyla birlikte ihracatçı bir şirket konumuna geldi. Özellikle Orta Doğu bölgesinin taleplerini KARDEMİR karşılıyor. Suriye’ye ihracatımız var. Diğer bölge ülkelerinin ray taleplerini karşılamak için girişimimiz var. Türkiye’de ve bölgede tek üretici KARDEMİR. Bu vesilesiyle gerek yerli gerekse yabancı konuklarımıza Türkiye’nin

artık ray ürettiğini de vurgulamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Onar, KARDEMİR’in Çankırı’da geçen yıl temeli atılan makas fabrikasının ortağı olduğunu da belirtti. Onar, ray üretimine 2007’de başladıklarını ifade ederek, "Bu fuara bölge ülkelerden ciddi katılım bekliyoruz. TCDD,TÜLOMSAŞ ile komşu stantlarımız var. Onlarda ciddi atılımlar yaptılar. Bütün bölgeye gücümüzü göstermek istiyoruz. Bütün dünya ülkelerine Türkiye’nin ray ürettiğini, KARDEMİR’in ray ürettiğini yüksek sesle duyurmak istiyoruz" dedi.

2001 hedeflerinden bahseden Onar, yeni bir sinter fabrikası kurduklarını ve birkaç ay içerisinde faaliyete başlayacağını söyleyerek, "kapasitemizi arttırıyoruz. Yeni bir yüksek fırın yapıyoruz. 1995’lerde 550 bin ton olan kapasitemizi, önümüzdeki yıldan itibaren 2 milyon tonlara çıkardık. Kendi elektriğimizi kendimiz üreteceğiz. Bacalarda yaktığımız gazları, 50 megavatlık bir gaz yakıtlı enerji santrali kuruyoruz. Yine hidroelektrik santrali projemiz var. Şu anda o yatırımda devam ediyor. KARDEMİR

bununla birlikte 110 megavat elektrik üreten bir şirket olacak.KARDEMİR kendi enerjisini kendi üretiyor. Hammadde maliyetlerini azaltıyor. Ürün yelpazesini ray, ağır profil, kalın yuvarlak gibi katma değeri yüksek ürünlere yöneliyor" şeklinde konuştu.

Ray Profil Haddehanesi Baş Mühendisi Atilla Gökkaya da, rayların kalitesi ve Avrupa Asya ürünleriyle rekabet edebilirliği konusunda, KARDEMİR dünya standartlarında bütün standart sertifikalarını aldığını ifade ederek, "Üretimimizde çelik, ray kaliteleri olsun, rayın yüzey kalitelerini EN normunda yani uluslararası kabul edilebilen standartlarda, üretimini devamlı kalitesini kontrol altında tutan, üretim performansı içinde, yurtdışındaki rakip firmalarla aynı seviyede üreten firma haline gelmiştir.

KARDEMİR olarak ray üretiminde, ray üreticilerinin arasında KARDEMİR’in de olduğunu kalitemiz, üremimizle biz de varız diyoruz" şeklinde konuştu.

Gökkaya, fuardan beklentilerini ’Biz de varız’ diyerek açıkladı.

Kaynak: İHA