Kongolu Öğrenciler İstiklal Marşını Okudu

Adana Sağlık Mensupları Derneği‘nce (Adana SAMADER) 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, Demokratik Kongo Cumhuriyeti‘nden gelen öğrenciler İstiklal Marşı okuyup türküler söyledi.

14 Mart Tıp Bayramı kapsamında SAMADER, Hiltonsa Oteli‘nde doktorlara ve dernek üyelerine bir yemek verdi. Yemeğe Demokratik Kongo Cumhuriyeti‘nde Uluslararası Şafak Türk Koleji 4. sınıf öğrencileri 10 yaşındaki Maya Benie ve Mbolo Jehovanie damgasını vurdu. Sahneye çıkan öğrenciler önce, 12 Mart 1921‘de TBMM‘de İstiklal Marşı‘nın ulusal marş olarak kabul edilişinin 91. yıldönümü ve 2011‘in Mehmet Akif Ersoy Yılı olması nedeniyle İstiklal Marşı‘nı okudu.

Çok az Türkçe konuşuyor olmalarına rağmen öğrenciler, İstiklal Marşı‘nın iki kıtasını hiç duraksamadan ezbere okudular. İstiklal Marşı‘nı okuyan öğrenciler salonda bulunan davetliler tarafından alkışlandı. Öğrenciler İstiklal Marşı‘nın ardından Adana Köprübaşı türküsünü söyleyip halay çekti. Öğrenciler, 40 yıllık Türk gibi hem Türkçe türkü söyledi hem de halay çekip oynadılar.

Öğrenciler sırayla "Hey onbeşli onbeşli" ve Anadolu türkülerini seslendirdi.

Okul Müdürü Ramazan Çelik, İstiklal Marşı‘nı normal derslerde öğretmediklerini belirterek, "Programlarda koro şeklinde öğrencilerimiz var. Onlara öğretirken bu öğrencilerimizde her programda dinlediklerinden dolayı öğrendi. Derste öğretilen bir şey değil kulaktan duyma. Biz sadece nerede durması gerektiği, nerede vurgu yapılması gerektiği konusunda yardımcı olduk" dedi.

Öğrenciler ise marşı öğrenmenin zor almadığını söyleyerek "Öğrenmek zor olmadı ilk duyduğumuzdan itibaren Türkçe öğretmenlerimiz, okuttular bize çünkü biz derste Türkçe öğreniyoruz. Sonra nasıl söyleneceğini öğretmenimizle birlikte bir iki defa yaptık sonra öğrendik. Bizim ulusal marşımızla aynı, anladığımız kadarıyla İstiklal Marşı Türk tarihini anlatıyor. Kurtuluş Savaşını anlatıyor aynı şekilde bizim marşımızda bunları anlatıyor bu nedenle gayet normal buluyoruz" dediler.

Programa katılan Adana Valisi İlhan Atış da, yaptığı konuşmada, güzel Türkçemizi, kardeşliği, türküleri ta uzak diyarlara taşıyanlara teşekkür ettiğini ifade ederek, "Yıllarca bize yabancı diye tanıttılar buraları. Dolayısıyla çok uzak kalmamızı sağladılar. Ama şimdi kardeş olduğumuzu gördüğümüz insanlara öğretenlere, bu muhteşem okulları orada açanlara ve orada görev yapan müdürlere ne denir ki sadece elleri öpülür" dedi.

Kaynak: İHA