Karadenizli İşadamları, Rusya İle Vizenin Kalkmasının Bölge Ticaretini Canlandıracağına İn

İşadamları, Türkiye ve Rusya arasında yeni işbirliği anlaşmalarının imzalanması ve iki ülke arasındaki vizenin kalkmasını tarihi bir adım olarak görüyor. Vizenin kalkmasıyla yatırımcının önünün açılacağına inanan Karadenizli işadamları, bölge ekonomisinin de ciddi şekilde canlanacağını ifade ediyor.

İşadamları, Türkiye ve Rusya arasında yeni işbirliği anlaşmalarının imzalanması ve iki ülke arasındaki vizenin kalkmasını tarihi bir adım olarak görüyor. Vizenin kalkmasıyla yatırımcının önünün açılacağına inanan Karadenizli işadamları, bölge ekonomisinin de ciddi şekilde canlanacağını ifade ediyor.

Samsun‘da yayın hayatını sürdüren Dergi HABEREXEN, 17’nci sayısında konuyu gündeme taşıyarak bölgenin ticaretinin canlanacağına dikkat çekti.

Karadeniz İşadamları Derneği (KARGİD) Başkanı Ahmet Yaşar Altıntaş, iki ülke arasında vizenin kaldırılmasının tarihi bir adım olduğunu söyledi. “Bu bir dönüm noktasıdır.” diyen Altıntaş, iki ülke arasındaki ticaret hacim ve karşılıklı yatırımın hızlanacağına inandığını kaydetti. Ticarette güvenin çok önemli olduğunu hatırlatan Altıntaş, vizenin kalkmasıyla bu güvenin tesisinde önemli bir adım atılacağını ifade etti.

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan anlaşmaların hayata geçmesiyle yatırımcıların vize çilesinden kurtulacağının altını çizdi.

Gürdoğan, Rusya‘nın gerek coğrafi konumu ve gerekse pazar büyüklüğü açısından Türkiye‘nin en önemli ihracat pazarlarından birisi olduğunu belirterek, “Özellikle enerji, petrol ve müteahhitlik alanlarında önemli projelere imza atan, dış ticaret hacmi her geçen yıl genişleyen iki ülke ilişkilerinin daha da üst noktalara çıkmasını arzu ediyoruz. Hiç şüphesiz vize probleminin çözülmesiyle dış ticarette büyük bir sıçrama yaşanacaktır." ifadelerini kullandı.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Rusya’nın hem büyük bir üretici, hem de kalabalık nüfusuyla dışarıdan da arza muhtaç tüketici olduğunu söyledi. Samsun ile karşı karşıya olan Novorossiysk’e feribotla ulaşımın çok kolay olduğuna dikkat çeken Murzioğlu, vizelerin kalkmasının ticarete büyük canlılık getireceğini dile getirdi. Mürzioğlu, “Gaziantep ile Şam, Halep arasında kurulan ilişkilerin vardığı nokta vize muafiyetinin neler kazandırabileceğine en iyi örnektir. Vizelerin de kalkmasından istifade ederek, hafta sonları yoğun bir şekilde Suriyeliler, Gaziantep‘e, Gaziantep‘tekiler ise Suriye‘ye giderek ticaret, kültür, sosyal hayatın gelişmesine katkı sağlamaktadır." dedi.

Murzioğlu, Novorossiysk’e yatırım düşünebileceklere şu ön bilgileri aktardı: “250 bin nüfuslu şehrin ekonomisini liman ayakta tutuyor. Tarımın yanı sıra çok küçük olsa da sanayi de mevcut. Çok detaylı bir araştırmamız olmasa da bu şehrin giyecek ve yiyecek üzerine ihtiyaçlarının olduğunu biliyoruz.”

SAĞLIK ŞEHRİ SAMSUN’A KATKISI BÜYÜK OLACAK

Samsun’un bütün sağlık hizmetlerinin bir arada verilebileceği bir şehir olduğunu söyleyen Sağlık Kenti Samsun Derneği Başkanı Köksal Holoğlu, vizelerin kalkması ile birlikte Rusya’dan sağlık hizmeti almak için önemli sayıda hasta beklediklerini söyledi. Samsun ile kuzey ülkeleri, özellikle Novorossiyk arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde sağlık turizmi mantalitesinin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Köksal Holoğlu, "Vizelerin kalkmasıyla Karadeniz‘in kuzeyinde yaşayan ve sağlık hizmetleri Avrupa Birliği (AB) standartları altında olan insanların sağlık arayışlarında birinci tercih olmak istiyoruz. Bunun için Samsun‘daki sağlık yatırımlarını tanıtacak bir ‘Samsun Sağlık Evi‘ oluşturacağız. Birinci hedefimiz Novorossiyk ve çevresindeki Anapa, Gelincik gibi şehirler. Buralarda kuracağımız sağlık evlerinde Samsun hastanelerinin ve sağlık hizmetlerindeki üstünlüğünü anlatacağız. Vize uygulamasını kalkmasının bu anlamda bize katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

Samsun Sebze ve Meyve Hali İşletmeleri Ticaret Anonim Şirketi (SAMESKOM) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Latif Güneri de yaş meyve sebze ihracatında önemli bir yer olan Rusya ile vizelerin kaldırılmasının ihracatı daha kolay hale getireceğini söyledi.

Samsun‘da yayın hayatını sürdüren Dergi HABEREXEN, 17’nci sayısında ‘Samsun Kuzeye açılıyor‘ kapağı ile okurlarıyla buluştu. Haberexen Yayın Grubu Başkanı Mustafa Çakır, son dönemde ciddi adımlar atılan Rusya ile ilişkileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyaretinden önce dergi kapağına taşıdıklarını açıkladı. Çakır, “Başbakan‘ımızın hafta başında gerçekleştirdiği Rusya gezisinde vizenin kalkmasına dönük anlaşmanın imzalanması da bizim kapak dosyamızın içeriğinde gündeme taşıdığımız adımların atılmasını hızlandıracak.” dedi.