Almanya, 1980 Öncesinde Kurulan 7 Nükleer Santrali Şimdilik Kapatıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 1980 yılından önce kurulan nükleer santralleri 15 Haziran’da sonuçlanacak moratoryum sürecinde kapatma kararı aldı.

Almanya, 1980 Öncesinde Kurulan 7 Nükleer Santrali Şimdilik Kapatıyor
Almanya Başbakanı Angela Merkel, 1980 yılından önce kurulan nükleer santralleri 15 Haziran’da sonuçlanacak moratoryum sürecinde kapatma kararı aldı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakan Merkel bu kararı Japonya’daki nükleer faciayı göz önünde bulundurarak aldıklarını belirterek, “Almanya’daki tüm nükleer santraller kontrol edilecek. Üç aylık bu moratoryumda sürecinde ise 1980 yılından önce kurulan nükleer santrallerin faaliyetleri durdurulacak.” dedi. Böylece Alman hükümeti son 4 gün içinde düzenlediği basın toplantılarının üçüncüsünde nükleer santraller ile ilgili net bir karar açıkladı. Diğer taraftan ise 3 aylığına kapatılan santrallerin kaçının tamamen kapatılacağı konusu ise şimdilik cevapsız bırakıldı. Şimdilik en az 1 tanesinin tamamen kapatılacağı tahmin ediliyor.

Japonya’nın Fukuşima nükleer santrali çerçevesindeki gelişmeler dünya kamuoyunca dakika dakika takip ediliyor. Toplam 6 reaktörlü bu santraldeki patlamalar nükleer facia korkusu saçıyor. Bu gelişmeler çerçevesinde Almanya’nın başkenti Berlin’de de siyasi trafik sıklaştı. Başbakanlık binasında dört gündür arka arkaya Almanya’daki nükleer santrallerin geleceği ile ilgili basın toplantıları düzenlendi. Pazartesi günü Başbakan Merkel ve Yardımcısı Guido Westerwelle (FDP) nükleer santrallerin güvenliğini kontrol etmek için 3 aylık moratoryumu kararlaştırdığını, bu sürede daha önce 8 ila 14 yıl uzatma kararı alınan nükleer santrallerin faaliyet süresini askıya alındığını açıklamıştı. Bugün de Başbakan Merkel kurmaylarıyla yaptığı görüşmenin ardından 1980 yılından önce kurulmuş nükleer santrallerin geçici olarak kapanmasına karar verdi.

“ŞİMDİLİK” KAPATILACAK SANTRALLER

Federal Çevre Bakanlığı, Federal Radyasyondan Korunma Dairesi ve nükleer enerji ile ilgilenen daireler tarafından araştırmalarda ‘şimdilik’ kapatılacak santraller hakkında şu bilgiler yer alıyor:

1. 1977 yılında kurulan Brunsbüttel santralinde bu güne kadar 80 kez sorun çıktı. 771 megawatt kapasiteli bu santralin moratoryumdan sonra tamamen kapatılması bekleniyor.

2.İsar 1- 1979 yapımlı, üretim kapasitesi 878 megawatt olan bu nükleer santralde 44 sorun tespit edildi.

3.Neckarwestheim 1 ise 1976 yapıldı. 47 kez bozulan bu santralin kapasitesi 785 megawatt.



4. Philippsburg 1 ise 1980 yılında kurumlu, 39 kez bozulmuş, kapasitesi 890 megawatt.

5 ve 6 numaralı santraller ise Biblis A ve Biblis B santralleri. Biri 1974 diğeri 2 yıl sonra kurulan santrallerden toplam 2407 megawatt elektrik elde ediliyordu. Biblis A 66 kez bozulurken, diğerinde ise 78 kez sorun çıktı.

Son ‘eski’ santral ise Unterweser santrali. 1978 yapımlı bu santral 1345 megawatt üretim kapasiteli. Bozulma sayısı ise 49.

NÜKLEER KARŞITI GÖSTERİLER SÜRÜYOR

Federal Hükümetin moratoryum kararı aldığı gün Almanya genelinde nükleer santralleri karşıtı gösteriler yapıldı ve önümüzdeki günlerde de yapılması bekleniyor. Nükleer santrallerin bulunduğu yerlerin yanı sıra başkent Berlin’deki Federal Başbakanlık binasının önünde de bir miting düzenlendi. Aralarında Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Sol Parti Eşbaşkanı Gesine Lötzsch ve Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit’ın da bulunduğu mitinge Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Michael Sommer, Alman Federal Meclisindeki muhalefet parti temsilcileri ile çevre örgütü temsilcileri de katıldı. Federal hükümetin açıklamasından memnun kalmayan göstericiler, nükleer santrallerin güvenliğinin kontrol edilmesi için faaliyet süresinin askıya alınmasını ‘seçim taktiği’ olarak eleştirdi.

Bir taraftan doktora tezindeki intihalden dolayı istifa eden Karl-Theodor zu Guttenberg’den dolayı kan kaybeden Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Partisi’nin (FDP) kurduğu hükümetin diğer taraftan eyalet seçimlerinde nükleer santrallerden dolayı daha fazla oy kaybetmemek için bu hamleyi yapmakla suçlayan göstericiler, “‘Nükleer enerjiye hayır, istemez”, “Japonya ile dayanışma”, “Nükleer santraller şimdi kapatılsın” ve “Harrisburg 1979, Çernobil 1986, Fukişuma 2011” yazılı pankartlarla hükümeti protesto etti.

Mitingde muhalefetteki partilerin yöneticileri birer konuşma yaptı. SPD Başkanı Gabriel, Almanya’daki nükleer santrallerin derhal kapatılması gerektiğini belirterek, Başbakan Angela Merkel‘in santrallerin kapatılma süresinin uzatılması kararını ertelemesini zaman kazanma taktiği olarak değerlendirdi. Yeşiller’in Eşbaşkanı Roth da nükleer enerjinin kontrol edilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Nükleer afetin sonucu ölümcül olduğunun altını çizen Roth, bunun bariz örneği olarak yüksek teknolojisi olan Japonya’daki gelişmeleri gösterdi. Almanya Çevre Dostları Derneği Genel Başkanı Michael Müller de deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye’de 2 nükleer santralin yapılmak istenilmesinin de hata olduğunu söyledi.

ALMANYA’NIN KOMŞULARI NÜKLEER ENERJİDEN VAZGEÇEMİYOR

Avrupa’da en çok nükleer santrale sahip ve elektrik ihtiyacının neredeyse tamamını su santrallerden elde eden Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy, Fransa’nın nükleer politikasını yeniden gözden geçirme talepleri geri çevirdi. La Figaro gazetesine göre Sarkozy “Vazgeçmemiz söz konusu değil” diyerek, ülkesindeki 58 nükleer santralin diğer santrallere kıyasen 10 kat daha güvenli olduğunu savunduğu belirtildi.

Dünyadaki 442 nükleer santralin 195’i Avrupa’da. Almanya 17, Belçika 7, Bulgaristan2, Finlandiya 4, Fransa 58, İngiltere 19, Romanya 2, Rusya 32, İsveç 10, İsviçre 5, Slovakya 4, Slovenya 1, İspanya 8, Çek 6, Macaristan 4 ve Ukrayna 15 nükleer santrale sahip. Bu santrallerin toplamından yılda 170 gigawatt elektrik elde ediliyor.

ALMANYA’DA İYOT HAPLARINA RAĞBET ARTTI

Japonya hükümeti, nükleer reaktörlerden olası sızıntıya karşı Fukuşima’nın bulunduğu bölgedeki halka potasyum iyodu dağıtmıştı. Bu durum karşısında Almanya’daki bazı vatandaşlar da paniğe kapılıp iyot hapları satın almaya başladı. Uzmanlar ise bu durumu ‘saçmalık’ olarak değerlendiriyor. Japonya’nın Almanya’dan binlerce kilometre uzak olduğuna dikkat çeken uzmanlar, iyot kullanımı radyasyon bölgesinde mantılı olduğunun altını çizdi.