Ostim Kurbanları Toprağa Verildi

İvedik Organize Sanayi Bölgesindeki bir işyerinde meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerden Aydemir Çapraz, Aydın Çapraz ve Aytaç Akkaya toprağa verildi.

Karşıyaka Ahmet Efendi Camii‘nde öğle vakti kılınan cenaze namazına Çapraz kardeşler ile Akkaya‘nın aileleri ve yakınları katıldı. Namazın ardından Çapraz kardeşler ve Akkaya‘nın cenazeleri Karşıyaka Mezarlığı‘na defnedildi.

 

-2. PATLAMADA HAYATINI KAYBEDEN HÜSEYİN OKÇU

Patlamada hayatını kaybedenlerden Hüseyin Okçu için Ankara‘nın Etimesgut ilçesi Piyade Mahallesi‘ndeki Selimiye Cami‘sinde öğle namazına müteakip cenaze namazı kılındı. 

Cenaze namazına Okçu‘nun ailesi, yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Namazın ardından son kez evine getirilen Okçu‘nun cenazesi, Elvan Mahallesi‘ndeki mezarlıkta toprağa verildi. 

Evli ve 2 çocuk babası olan Okçu‘nun yeni ev aldığı ve konut kredisini ödemeye çalıştığı öğrenildi. Yakınları, Okçu‘nun diyaliz hastası annesine ve üniversitede okuyan kardeşine de baktığını ifade etti.

-ÖZDEMİR, AYAŞ‘TA TOPRAĞA VERİLDİ 

İvedik‘te meydana gelen ikinci patlamada hayatını kaybedenlerden Ahmet Özdemir‘in cenazesi de Ayaş ilçesinde toprağa verildi. 

Adli Tıp Kurumunda kimliği belirlenen ve cenazesi yakınlarına teslim edilen Özdemir için Ayaş Sinanlı Mahallesi camisinde tören düzenlendi. 

Törene, Özdemir‘in eşi Hafize, çocukları Dilara Rabia ve Emrecan, ağabeyi Adil Özmedir‘in yanı sıra Ayaş Kaymakamı Sait Özkılınç, Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç, meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Özdemir‘in cenazesi öğle vakti kılınan namazın ardından Pınaraltı Mezarlığı‘nda toprağa verildi. 

Özdemir‘in aynı iş yerinde 14 yıldır ustabaşı kaynakçı olarak çalıştığı, 900 lira maaş aldığı öğrenildi.

-CHP, PATLAMALARIN ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ

CHP, Ankara Ostim ve İvedik‘te meydana gelen, 20 kişinin hayatını kaybettiği patlamalarda muhtemel ihmallerin belirlenmesi, sorumluların tespit edilmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ve 36 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan Araştırma Önergesinin gerekçesinde, patlamaların ardından ortaya çıkan bilgilerin, patlamalarda ilgili bakanlıkların ve kamu kurumlarının büyük ihmallerinin olduğunu ortaya koyduğu savunuldu.

Türkiye‘de, insan emeğine gereken önemin verilmediği, taşeronlaşma, kayıt dışı istihdamın, gerekli denetimler yapılmadığı için artış gösterdiğinin belirtildiği gerekçede, OSTİM ve İvedik‘teki patlamaların da böyle bir ihmaller zincirinin sonucu olduğunun düşünüldüğü ifade edildi. Gerekçede, ‘‘İş yerleri, OSTİM‘deki patlamalar öncesinde, kaçak işçi ve kaçak mazot konusundaki şikayetler sonucunda gereği gibi denetlenseydi, bugün 20 yurttaşımız halen hayatta olabilecekti‘‘ denildi. 

Hayatlarını kaybeden işçilerin, sosyal güvenlik kurumlarında kayıtlarının bulunmadığına işaret edilen gerekçede, şu görüşlere yer verildi:

‘‘Patlamalar sonucunda bakanlarca yapılan, sorumluluğu üzerinden atma niyetli açıklamalar da toplumsal acıları daha da artırmıştır. Artık sorumluluktan kurtulmaya çalışmaktan çok OSTİM ve İvedik‘te yaşanan faciaların, ülkenin dört bir yanındaki sanayi merkezlerinde yaşanabileceğini düşünerek hareket etmeli ve bu tür olası faciaların nasıl önüne geçebileceğimizi konuşmalıyız. Çünkü sağlıklı bir çalışma ortamına sahip olmayan her bir yurttaşımızın can güvenliği, her çalışanın olası bir vefat durumunda, geride bırakacağı yakınları biz siyasilerin sorumluluğu altındadır.‘‘

-SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÖNÜNDE EYLEM 

Kaynak: AA