TBMM'de Libya zirvesi

Libya'da bulunan Türkleri geri getirmek amacıyla yola çıkan feribotların varmasına saatler kala, Libya'nın limanlarını kapattığı bildirildi. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek Libya'daki olaylarla ilgili TBMM'deki grubu bulunan partilere bilgilendirme yapacak.

TBMM'de Libya zirvesi
Reuters haber ajansının, taşımacılık kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Libya'nın Akdeniz kıyısındaki Bingazi, Trablus ve Misurata limanlarında faaliyetlerin durdurulduğu belirtildi.

İtalyan taşımacılık şirketi Tarros Spa'nın direktörü John Bader, Reuters'a yaptığı açıklamada, "İtalya'daki hat yöneticimiz, Trablus, Bingazi ve Misurata limanlarının hepsinin bu sabah itibariyle kapatıldığını söyledi" dedi.

Reuters'ın iddiası, resmi ya da başka kaynaklarca henüz doğrulanmadı. Limanların kapatılmış olması durumunda bunun, Libya'daki Türklerin tahliye edilmesi sürecini nasıl etkileyeceği bilinmiyor.

Türkiye, vatandaşlarının tahliyesi için Bingazi'ye dün "Orhan Gazi-1” ve “Osman Gazi-1" feribotlarını göndermişti. Gemilerin bugün akşama doğru Bingazi'ye ulaşması bekleniyor.

Tahliye çalışmalarını hızlandırmak isteyen Ankara ayrıca Fethiye-Derne arasında ring seferi yapacak iki yolcu gemisini daha göndermeyi planlıyor.

Libya'da yaklaşık 25 bin Türk bulunuyor.

LİBYA PETROL SEVKIYATINI DURDURDU
 
Libya'nın deniz petrol terminallerinden petrol sevkıyatını durdurduğu bildirildi.

İtalyan hükümetinden adını vermeyen bir kaynak, Libya'daki enerji arzı durumunun kaygı verici olduğunu belirterek, ''Durum endişe yaratıyor. Libya'daki petrol terminalleri bu sabah kapalıydı'' dedi.

İtalya Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Stefano Saglia da, ''Libya'nın doğalgaz arzını kesmesi durumunda stratejik doğalgaz stoklarını kullanmaya hazır olduklarını'' söyledi.

Doğalgaz arzının kesilmediğini, ancak durumun çok karmaşık olduğunu belirten Saglia, ''Doğalgaz arzının kesilmesi durumunda doğalgaz arzı için güvenlik komitesi zaten alarm vaziyetinde, doğalgazın kesilmesi halinde olağan ve stratejik stoklar kullanılacak. Bunun için bir sorun olmamalı'' dedi.

İtalyan petrol ve doğalgaz şirketi Eni, Libya doğalgazını İtalya'ya kendi kontrolündeki 510 kilometre uzunluğunda Yeşilakım doğalgaz boru hattıyla taşıyor.

Öte yandan İtalyan enerji şirketi Edison'a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Libya'nın Eni'ye olan doğalgaz sevkıyatı yavaşladı.

Enerji dergisi Staffetta Quotidiana da Libya'dan İtalya'ya doğalgaz akışının dün geç saatlerden itibaren yavaşlamaya başladığını ve durumun kötüye gittiğini yazdı.

İtalyan doğalgaz şebekesi Snam Rete Gas'ın verilerine göre, Yaşilakım doğalgaz kompleksine bağlı Sicilya'daki Gela terminaline doğalgaz akışı 20 Şubat itibariyle 25,8 milyon küpte kaldı.

Libya'nın İtalya'ya doğalgaz sevkıyatının azaldığı yönündeki haberler üzerine İtalyan hükümetinden bir kaynak, ''90 günlük petrol ve 30 günlük doğalgaz rezervlerine sahip olduklarını'' açıkladı.

Libya, İtalya'nın ham petrol ihtiyacının yüzde 25'ini ve doğalgaz ihtiyacının yüzde 10'unu karşılıyor.