Pakistan-ABD ilişkileri diplomatik cinayet nedeniyle geriliyor

Pakistan ile Amerika arasında, bir ABD’li diplomatın (ajanın) tutuklanması nedeniyle ilişkiler geriliyor. Pakistan‘ın Lahor kentinde iki kişiyi öldürdüğünü itiraf eden Amerikan’ın Lahor konsolosluğunda görevli Raymond Davis’in (36) tutuklanması diplomatik



Pakistan ile ilişkilerin gerilmesi üzere bu ülkeye bugün ulaşan ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Senatör John Kerry, iki ülke arasındaki gerilimi azaltma gayretinde. 27 Ocak tarihinde Davis’in karıştığı olayı yerinde inceleyecek olan Senatör Kerry, taraflar arasında uzlaşma yolu da arayacak.
Başkan Barack Obama da Kerry’in Pakistan’a ulaştığı gün olayla ilgili açıklamada bulundu. Başkan, Pakistan’ın Davis’i bırakması gerektiğini belirterek, diplomatlarına 1960’da imzalanan Viyana Diplomatik İlişkiler Konvasyonu antlaşmasına uygun muamele edilmesini ve bu doğrultu da da serbest bırakılması gerektiğini kaydetti.

İki kişiyi öldürdüğünü kabul eden Davis, savunmasında kendisini soymaya çalışanları nefsi müdafaa amacıyla ateş etmek zorunda kaldığını iddia etmişti. Davis’i Pakistanlıların elinden kurtarmak amacıyla olay mahalline giden konsolosluk aracı da burada bir kişiyi ezerek ölümüne neden olmuştu. Olay bununla da kalmayıp Davis’in öldürdüğü şahıslardan birisinin eşi adaletin yerini bulmayacağı gerekçesi ile intihar etti. Pakistan basınında büyük yankı uyandıran gelişme üzerine kamuoyunda ABD’li diplomatlara karşı büyük bir nefret dalgası oluşmaya başladığı Amerikan basınında yer aldı.

Mahkemeye intikal eden olay sonunda Davis’in suçlu bulunması halinde idam edileceği tahmin ediliyor. Davis, Pakistanlı yetkililere göre ajan, ABD’ye göre ise diplomat. Pakistan, Amerika’dan Davis’in diplomat olduğuna dair belge isterken ABD hükümeti istenilen evrakları en kısa sürede Pakistan makamlarına ileteceğini duyurdu. Davis’in diplomat olduğunun kanıtlanması durumunda 1960 Viyana antlaşması gereği dokunulmazlık hakkında yararlanması sözkonusu. Başkan Obama, Davis’in Pakistan devleti tarafından yargılanması durumunda bunun diğer tüm riskli ülkelerdeki ABD’li diplomatların hayatını tehlikeye atacağını savunurken, ‘‘Bunun anlamı diplomatlarımız işlerini yapamayacaktır’’ diye konuştu.

Pakistan basınına göre Davis diplomat değil ajan. Ancak Davis’in ajan olduğunun kanıtlanması ise imkansız gibi görülüyor. Davis, daha önce de Lahor kentinde (2009 yılında) şüpheli faaliyetleri nedeniyle Pakistanlı yetkililerce gözaltına alınmıştı. Pakistan basını Davis’in iki Pakistanlıyı öldürmesinin ardından fotoğraflarını çektiği ve bunun Pakistan polisinin elinde olduğunu yazdı. Yine Pakistan basını James Bond filmlerinde olduğu gibi Davis’in öldürdüğü iki kişinin Pakistan gizli servisinin elamanları olduğunu ileri sürdü.
Pakistan’da yayınlanan ‘The Nation’ gazetesi Davis’i diplomatik dokunmazlığın dahi kurtaramayacağını görüşünde. Gazete, 1973 tarihli Pakistan anayasası, diplomatların belli durumlarda işlediği adli suçlara diplomatik dokunulmazlık sağlamadığını yazdı.

AMERİKA DAVİS’E KARŞI SERT ÖNLEM ALMA YOLUNDA
Davis’in Pakistan tarafından yargılanması durumunda ABD’nin Pakistan’ın Washington Büyükelçisini sınır etmeyi dahi göze alacağı ileri sürülüyor. Amerika’ın Davis’in kendisine teslim edilmemesi durumunda Pakistan‘a yılda 3 milyar dolar yardımı dahi askıya alacağı haberleri dolaşıyor.
Geçtiğimiz hafta Washington DC’de Pakistanlı meslektaşı ile görüşmesi öngörülen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Davis olayı nedeni ile bu buluşmayı iptal etmişti.
Wall Street Journal, Davis’in Lahor ABD Konsolosluğu’nda teknik idarede çalıştığını yazdı. Ancak gazete haberinde Davis’in olay sırasında üzerinde ne tür silah bulundurduğu ve ne amaçla silahlı dolaştığının ise Amerikalı yetkililerce belirtilmediğini yazdı. Aynı gazete Davis’in iki Pakistanlı’yı öldürdüğü yerde 70 adet kurşun, Glock marka tabanca, metal dedektör, yüz maskesi, takma sakal, bıyık, saç ile makyaj malzemesinin bulunduğunu kaydetti.