Yunanistan'da Lahey'in Kararı Tartışılıyor

Yunan gazeteleri, Lahey Adalet Divanı’nın Makedonya`nın isim tartışması ile ilgili kararını dengeli buldu.

Yunanistan’ın 2008 yılında Makedonya`nın NATO’ya üyeliğini veto ederek 1995`te imzaladıkları anlaşmayı ihlal ettiğini belirten gazteler, Üsküp’ün Yunanistan’ın elinden veto hakkının alınmasına dair talebini ise reddetmesini öne çıkardı.


NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rassmussen, mahkemenin kararının NATO’nun 2008’de aldığı kararı etkilemediğini söyledi. Rassmussen, Makedonya’nın NATO’dan üyelik daveti almadan önce Yunanistan ile birlikte isim sorununa çözüm bulmaları gerektiğini belirtti. Benzer açıklama Avrupa Birliği Komisyonu’ndan da geldi.

Makedonya ile Yunanistan arasındaki isim anlaşmazlığının çözümüyle görevli BM arabulucusu Matthew Nimetz ise Atina ve Üsküp’ü mahkemenin tamamlanmasını “yapıcı düşünmek için bir fırsata dönüştürmeye” ve “isim konusunda ortak çözüm için müzakereleri yeniden başlatmaya” davet etti.

SAMARAS VE KARACAFERİS İLE ÇÖZÜM HAYAL
Yunan diplomatik kaynakları, kararın, Yunan tezlerinin çerçevesine aykırı olmadığını ifade ediyor. Yunan gazeteleri ise Lahey Adalet Divanı’nın dün verdiği kararın Makedonya sorunu konusunda yeni ve kritik parametreler sürecini başlatacağı değerlendirmesinde bulundu. Bu arada Atina’nın 1995`te imzaladığı Ara Anlaşma’nın fonksiyonunu tamamladığı tartışmasını başlatması bekleniyor. İki sağ partinin bulunduğu Yunan hükümetinin başbakanı Lukas Papadimos, dün yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki isim sorunun müzakereler ile çözümlenmesi için hükümetin yapacağı çabaları koalisyon partilerinin desteklemesini istedi. Ancak isim konusundaki katı tutumlarıyla bilinen Yeni Demokrasi ve Halkçı Ortodoks Cephe partilerinin liderleri tarafından desteklenen şimdiki hükümetin bu konuda çok fazla adım atamayacağı ve sorunun dondurulacağı şeklindeki görüş kuvvet kazanıyor.

Muhafazakar Yeni Demokrasi lideri Samaras, 1990`lı yılların başında dışişleri bakanı olarak Makedonya isim sorunu konusundaki tutumu sebebiyle çözümü tıkayan kişi olarak bilinirken, aşırı sağcı Halkçı Ortodoks Cephe lideri Yorgos Karaceferis ise Makedonya adının geçtiği bir çözüme gidilmesi halinde hükümeti bozma tehdidinde bulundu.


Mahkeme kararını protesto etmek amacıyla yaklaşık 100 kişilik sağcı bir grup, dün akşam Atina’da Kolokotroni Meydanı’nda gösteri düzenledi. Göstericiler, Uluslararası Adalet Divanı’nın verdiği kararı protesto etti.

Lahey Adalet Divanı, dün Yunanistan’ı 1’e karşı 15 oyla Mekadonya Cumhuriyeti’nin NATO üyeliğini veto etmesinin 1995 yılında imzalanan Ara Anlaşmayı ihlâl ettiğine karar vermişti. Bu anlaşmaya göre Atina, Makedonya’nın FYROM adı ile ile uluslararası kuruluşlara üyeliğine karşı çıkmayacağını beyan etmişti. Mahkeme, Makedonya`nın Yunanistan’ın elinden veto hakkının alınmasına dair talebini ise reddetti.


Yunanistan, Türkiye ile Ege konusundaki anlaşmazlıkların müzakereler yoluyla çözümlenmemesi durumunda, kararın Lahey’e bırakılmasını önermişti.