Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Socar, Türkiye’ye 15 Milyar Dolar Yatıracak

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)`nın, Petkim’in sponsorluğunda Azerbaycan’a düzenlediği iş ve inceleme gezisi çok önemli ziyaretlere de sahne oldu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i ziyaret eden heyet, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması önerisini iletti. İzmir’in Aliağa ilçesinde 6 milyar dolarlık yatırıma başlayan Socar, 2025 yılına kadar Türkiye’deki yatırım miktarını 15 milyar dolar olarak öngörüyor. Azerbaycan devlet petrol şirketi olan Socar, Şahdeniz–2 kaynağından çıkan gazın Türkiye`de şehirlere dağıtımında da rol almak istiyor.

AK Parti Milletvekili Aydın Şengül, İzmir Valisi Cahit Kıraç, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO Meclis Başkan Vekili Sayıl Dinçsoy, Socar&Turcas Grup Şirketleri Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz ile Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk’ten oluşan heyet Cumhurbaşkanı Aliyev, Bakü Valisi Hacıbala Abutalibov ve Socar Başkanı Rövnag Abdullayev tarafından kabul edildi. Aliyev’i ziyaret sırasında, iki ülke arasındaki ticareti kolaylaştıracak ve gümrük duvarlarını indirecek serbest ticaret anlaşmasının temeli atıldı. EBSO Başkanı Yorgancılar’ın, Türkiye ile Azerbaycan arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması önerisine Aliyev olumlu cevap verirken büyükelçilik de bu konudaki ilk çalışmayı başlattı. Yorgancılar, Ankara’da konuyu Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a ileterek, kısa zamanda kardeş ülke Azerbaycan ile söz konusu anlaşmanın imzalanması için çalışılacağını söyledi.

Ziyareti değerlendiren Yorgancılar, görüşmede iki ülke arasındaki kardeşliğin bir kere daha gündeme geldiğini kaydetti. Aliyev’in İzmir`le Bakü’nün kardeş şehirler olduğunu belirttiğini aktararak, “Sayın Aliyev, ticari ilişkilerin daha da arttırılması gerektiğini söyledi. Ben de iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasının çok yararlı olacağını belirttim. Rusya’dan ithal edilen zeytinyağına yüzde 16 gümrük uygulanırken Türkiye’den ithal edilene yüzde 36 uygulandığını vurguladım. Aliyev de bu önerime çok sıcak baktı.” dedi.

Heyete yatırım stratejileri hakkında bilgi veren Socar Başkanı Abdullayev ise Türkiye’nin en büyük yatırımcısı haline geldiklerini, 2025 yılına kadar Petkim yarımadası ve Trans Anadolu doğalgaz boru hattıyla 15 milyar dolarlık bir yatırım hacmine ulaşacaklarını söyledi. Bu meblağın Türkiye tarihinde en büyük doğrudan dış yatırım anlamına geldiğine dikkat çekti.
Yakın zamanda temelini atacakları Petkim Limanı projesi ve maliyet avantajı sağlayacak bir enerji santralı hakkında da bilgi veren Abdullayev, bölgenin en büyük limanı olması için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti. Yatırım tamamlandığında İzmir ve Aliağa için çok önemli lojistik avantajlar sağlayacağını, enerji santralıyla da Petkim yarımadasında yer alacak bütün tesislerin enerji ihtiyacını karşılayacaklarını, böylece Petkim ve Star Rafinerisi’nin rekabet gücünü arttıracaklarını söyledi.

Aliağa’da yapılması planlanan Haydar Aliyev Endüstri Meslek Lisesi’nin temelinin, 25 Ekim 2011’de Star Rafinerisi`yle birlikte atıldığına işaret eden Abdullayev, “Aliağa`da yapacağımız okul, bizim standart olarak yaptıklarımızdan farklı olacak. Bir kampüs mantığıyla inşa edeceğiz.” dedi.