Masko Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı:

28.

12.2011 - MASKO Mobilya Kenti Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, mobilya sektörünün önümüzdeki yıl Afrika başta olmak üzere yeni pazarlara yönelmesini beklediklerini bildirdi.

Karcı, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye`nin, 2011`de yaşanan seçim sürecinin yanı sıra Mısır, Libya ve Suriye`deki hareketlenmeler sonucunda iç piyasada gevşeme yaşadığını, bu gelişmelerin mobilya sektörü de dahil olmak üzere tüm ticari alanları sarstığını, ancak MASKO olarak yılı oldukça olumlu geçirdiklerini vurguladı.

Yaz dönemlerinde mobilya sektöründe yavaşlama yaşandığına işaret eden Karcı, ``Bu yıl sektörün olağan durgunluğuna, aynı döneme denk gelen seçim süreci de eklenince etkisi daha çok hissedildi. Kuzey Afrika ve Orta Doğu`daki olayların mobilya ihracatında yarattığı negatif etkiye karşın bu yıl elde edilen yüzde 18,9`luk artış, bizce önemli bir ayrıntı. 2012 yılı için de umut verici bir gelişme. 2011`de Arap ülkeleriyle ihracat ciddi anlamda azalırken, oluşan boşluğu Afrika pazarı doldurmaya başladı. 2012 yılında mobilya sektörünün Afrika başta olmak üzere yeni pazarlara yönelmesini bekliyoruz`` ifadesini kullandı.

170 ülkeye yaklaşık 1,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye mobilya sektörünün, 2023 yılına kadar bu rakamı 6 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini, 125 milyar dolar seviyesindeki dünya ihracatının yüzde 25`ini Çin`in tek başına yaptığını belirten Karcı, şunları kaydetti:``Türkiye ihracat sıralamasında 18. sırada yer alıyor. Ancak bu rakamı daha da yukarılara çekme hedefindeyiz. Türkiye artık Afrika pazarına yelken açtı. Bu konuda MASKO olarak bizim de çok ciddi çalışmalarımız bulunuyor. Libya, Mısır`daki gerilimler dünyayı etkilese de Nijerya, Gambia, Demokratik Kongo gibi yeni ülkeler Türkiye ve MASKO ile işbirliği yapmak istiyor. 2012 yılında bu bölgelerle çalışmalarımızı güçlendirerek, yeni pazar arayışlarımızı hızlandıracağız.``Hasan Karcı, sektörün önemli sorunlarından birinin uygulanan KDV politikası olduğuna, nakliye ve teşhir maliyetlerinin de önemli sıkıntılar yarattığına dikkati çekerek, ``Bir de bunların üzerine yüzde 18`lik KDV uygulaması eklenince mobilya sektörünün önü tıkanıyor. Nakliye ve teşhirde destek yok. Avrupa`ya baktığımızda mobilyacılara bu anlamda farklı destekler verildiğini görüyoruz. Devletin KDV`yi düşürmesi, tabana yayması ilk ve en önemli talebimiz. Mobilya ihracatının artması, 2-3 milyar dolar seviyelerinde olması için bu konularda devletimizden destek bekliyoruz`` görüşünü dile getirdi.

(YLD-MED-ZG)
Kaynak: AA