Chp’li Oran’dan ‘vekile Zam’ Tepkisi: Haktan Yararlanmak İstemiyorum

Emekli vekillerin maaşlarını yüzde 100 artırmayı öngören yasaya tepkiler büyüyor.

Bu minvalde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Twitter ve Facebook sayfalarına şikâyetler yağarken, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, yasanın getirdiği haklardan yararlanmamak istemediğini, bu anlamda her türlü girişimde bulunacağını bildirdi.

Yasanın vicdanla bağdaşır bir yanının bulunmadığını vurgulayan Oran, şunları ifade etti:
“Gelinen aşamada Türkiye’de asgari ücretlilere yüzde 10, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 4 oranında zam yapılıyor. Milletin kendine yüzde 10 zammı çok görüp, vekiline yüzde 75 zam yapma açıklanamaz. Bizler vekil olarak halk ile aynı şartlarda hayatı idame ettirmeli, şartları iyileştirmek için çaba harcamalıyız. Kanımca bu maaş artışının adı kıyak ayrıcalık olup TBMM’nin itibarını da gölgelemektedir.

Anayasanın en temel ilkelerinden biri eşitliktir. Bu yasa eşitlik ilkesine aykırıdır. Onun için Anayasa Mahkemesi’ne iptali talebiyle başvuruda bulunulması için herkese davette bulunuyorum. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile en yakın zamanda görüşerek, iptal kararı alınana dek bu yasa dolayısıyla ortaya çıkan hak edilmemiş gelirin halka aktarılması için bir öneri getireceğim. Üçüncü adım olarak, Sayın Cumhurbaşkanı’na da elindeki yetkileri kullanmasını tavsiye ediyorum. Kamuoyu vicdanında büyük infial yaratan, eşitlik ilkesine aykırı olan bu yasayı tekrar görüşülmek üzere TBMM’ye geri göndersin. Halkın hassasiyetleri ve demokrasinin temel ilkeleri dikkate alınsın. Hatadan dönmek hâlâ mümkün.

Biz CHP olarak zaten bu değişikliğe karşı çıktık, karşı çıkmaya da devam edeceğiz. Bu kapsamda, partimin ilkelerine paralel olarak ben bireysel olarak, önerilerimin takipçisi olacağım, bu yasanın getirdiği haklardan yararlanmak istemiyorum, bunun için gerekli girişimlerde bulunacağım. Ancak mevzuat bağlamında bunu engelleyemeyerek, mecburen ve otomatik olarak bu kararın bana da uygulanması durumunda ilk andan itibaren buradan gelecek meblağın tamamını burs olarak ihtiyaç sahibi gençlerin okuması için harcayacağım. Bu şekilde gelen ve harcanan parayı da her ay kişisel web sayfam olan www.umutoran.com’dan ayrıntılı olarak duyuracağım.

Bu arada şunu da belirtmek isterim ki TBMM Genel Kurulu’nda söz konusu görüşmenin yapıldığı saatlerde CHP Parti Meclisi toplantısındaydım ve bu sebeple ret yönünde oy kullanamadım. Ayrıca o tarihte böyle bir düzenlemenin sürpriz önerge şeklinde TBMM’de görüşüleceğinden de haberim yoktu.”