Erdoğan: Kadınlar İçin Sesimizi Yükseltmek Zorundayızistanbul

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ``Biz dünyaya, insanlığa örnek teşkil edecek bir değerler manzumesine ve tecrübeye sahibiz.

Çünkü bizim dinimiz İslam, kelime anlamı itibariyle barıştır. Bu barış dininin mensupları olarak bizler dünyaya, tüm insanlığa örnek olmak zorundayız`` dedi.

Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile İİT Parlamento Birliğinin katkılarıyla Ceylan Intercontinental Otel`de düzenlenen ``Müslüman Toplumlarda Değişim ve Kadının Rolü Konferansı``nda yaptığı konuşmada, mensup olduğumuz medeniyetin insanı, yaratılmışların en şereflisi olarak, eşref-i mahlukat olarak gördüğünü, erkek, kadın, çocuk, yaşlı ayrımı olmaksızın insanın, yaratılmışların en şereflisi olduğunu belirtti.

Hazreti Peygamber`in, cahiliye dönemine ait yasakladığı geleneklerin en başında kız çocuklarının diri diri gömülmesinin geldiğini anlatan Erdoğan, yine Hazreti Peygamber`in, annelerin yerini ``Cennet, anaların ayaklarının altındadır`` mesajıyla açık ve net olarak bildirdiğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:``Ben şu anda ayağının altını öpeceğim anneden mahrum, sizler de mahrumsunuz, bir çoğunuz mahrum... O kadar önemli orası. Orada o koku var, orada o tablo var. Bizim için, bizim medeniyetimizin mensupları için anneler ayaklarının altı öpülesi muhterem varlıklardır. Ve düşünün bir iş kadını olarak Hz. Hatice Validemizin yanından sevgililer sevgilisi, örnek, numune, rehber insan Hz. Peygamber çıkmıştır ve o başından itibaren sevgililer sevgilisinin yanında olan en önemli insandır. Ve o ağır yük kendisine yüklendiği andan itibaren `Beni örtünüz`, `Beni örtünüz` dediği anda kendisini örten ilk insan Hz. Hatice validemizdir. İşte böyle bir güç, sevgililer sevgilisinin o kervanında bugünleri hazırlamıştır. Hz. Ayşe Validemizin elinde Allah Resulü`nün yanında neler ortaya koyduğu çok açık net ortadadır.``-``Bizim ortak tarihimizde Asr-ı Saadet var``-Ortak bir coğrafya kadar, ortak bir medeniyeti, ortak bir tarihi paylaştıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:``Bizim ortak tarihimizde Asr-ı Saadet var… Bizim ortak tarihimizde Bağdat var, Endülüs var, Afrika`nın, Ortadoğu`nun muhteşem medeniyetleri, Selçuklu, Osmanlı devletleri var. Aynı şekilde, ortak bir medeniyeti paylaşmakla bizler, ortak kaynakları referans olarak alıyoruz. Kadınlarla, annelerle ilgili emir ve tavsiyeleri hepimiz biliyoruz. İnsanın canının kutsiyetine dair tecrübeleri, emir ve nehiyleri hepimiz çok iyi biliyoruz. İnsan öldürmenin, insana şiddet uygulamanın, işkencenin, insanı haklarından mahrum etmenin, ırkçılığın ve ayrımcılığın çok kesin bir şekilde reddedildiğini, şiddetle lanetlendiğini hepimiz çok ama çok iyi biliyoruz. Ancak, bildiklerimizle, gördüklerimiz, şahit olduklarımız arasında ne yazık ki çok büyük bir uçurum olduğunu da büyük bir teessürle kabul etmek durumundayız.``-``Kadınlarına yapılanlar karşısında hepimiz irkildik``-Bosna`da kadınlar toplu halde işkencelere maruz kaldığında seslerini yükselttiklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, ``Filistin`in kadınlarına reva görülen insanlık dışı saldırılar karşısında hepimizin yürekleri yandı. Irak`ın kadınlarına yapılanlar karşısında hepimiz irkildik, üzüldük, göz yaşı döktük ve çırpınıyoruz. Ancak Afganistan`da, Somali`de, yine Irak`ta, Suriye`de, Mısır`da, bizzat kendi devletleri, kendi din kardeşleri tarafından zulme, işkenceye, haksızlığa maruz kalan kadınlar karşısında çok daha fazla müteessir olduk, daha fazla acı hissettik`` dedi.

Erdoğan, ``İsrail askeri Filistinli kadınları çocuklarının gözü önünde aşağılarken, hatta öldürürken, yerlerde sürüklerken duyduğumuz öfkeyi, Tahrir Meydanı`nda tekmelerle, dipçiklerle dövülen kadınlar için duymuyorsak hep birlikte kendimizi sorgulamak zorundayız`` diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:``Bunu seslendirdiğim zaman, kendi ülkemden de dünyanın değişik yerlerinde de `Türkiye niçin bizim iç içlerimize karışıyor` ifadelerini duymak ayrı bir zillettir. Ayrı bir alçaklıktır. Siz bir kadını dipçiklerle dövemezsiniz. Hele hele savunmasız insanlara bu şekilde yaklaşamazsınız. Dikkat ediniz. Yabancılar tarafından değil, bizzat kendi komşuları, kendi dindaşları tarafından sokakta, pazarda, camide topluca katledilen Iraklı erkekler ve kadınlar nedeniyle özeleştiri yapmak zorundayız. Siirt`te, Batman`da, Bitlis`te, Ankara Kumrular Sokak`ta, İstanbul`da bir belediye otobüsünde katledilen kızlar, karnında çocuğuyla öldürülen hanımlar, çocuklarını korumak için canlı bombanın üzerine atlayan kadınlar için de sesimizi, tepkimizi yükseltmek zorundayız.``Erdoğan, elbette İslam coğrafyasını yoksulluğa mahkum eden, kendisi için hak olarak gördüğü demokrasiyi başka toplumlar için lüks görenleri eleştireceklerini belirtti.

-``Tüm insanlığa örnek olmak zorundayız``-Elbette İslamofobiyi, ırkçılığı, ayrımcılığı şiddetle eleştireceklerini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:``Elbette Afrika`nın, Ortadoğu`nun kaynaklarını talan etme hırsı içindeki çevreleri eleştireceğiz. Ancak onları eleştirdiğimiz kadar kendi özeleştirimizi de yapabilirsek, sorunlara daha kolay çözümler üretebileceğimize inanıyorum. Yoksulluk, kan, gözyaşı, acı, bu toprakların, bizim ortak coğrafyamızın değişmez kaderi asla değildir. Böyle zengin bir tarihe, böyle insan odaklı, sevgi odaklı bir medeniyete sahip olanların, kadın hakları konusunda da en ideali, en mükemmeli yakalamaları, kaçınılmaz bir zorunluluktur. Biz dünyaya, insanlığa örnek teşkil edecek bir değerler manzumesine ve tecrübeye sahibiz. Çünkü bizim dinimiz İslam, kelime anlamı itibariyle barıştır. Bu barış dininin mensupları olarak bizler dünyaya, tüm insanlığa örnek olmak zorundayız.

Bu değerler manzumesini hayata geçirmek, tarihi tecrübemizden yola çıkarak, insan haklarında da kadın hakları özelinde de en ileri standartları yakalamak zorundayız. Son dönemde Kuzey Afrika`da, ardından Ortadoğu`da yaşanan büyük değişimleri bu noktada ümit verici gördüğümü ifade etmek istiyorum. Kadınların ön sıralarda olduğu bu değişim hareketi, Yasemin devriminden tutun `Arap Baharı`na kadar inşallah, zarafetin, nezaketin, şefkatin egemen olduğu yeni bir dünyanın kapılarını hepimiz için aralayacaktır diye düşünüyorum.``
Kaynak: AA