Ebk Genel Müdürü Ulubaş: Türkiye’de 100 Mağazaya Ulaşacağız

Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Sincan`daki kombine tesislerinde 20 milyon dolarlık teknolojik yatırımla el değmeden üretim ve işleme yapıldığını, 2012 yılında 81 ilde 100 mağazaya ulaşmayı planladıklarını söyledi.

Ebk Genel Müdürü Ulubaş: Türkiye’de 100 Mağazaya Ulaşacağız
Balık satışlarına da başladıklarının altını çizen Ulbaş, kâr amacı gütmeyen EBK`nin devlet güvencesiyle hijyenik ürünler sunduğunu ve 64 mağaza zinciriyle 17 büyük şehirde hizmet verdiğini kaydetti.

İzmir`in Balçova ilçesinde, kurumun üçüncü mağazasında bir basın toplantısı düzenleyen Genel Müdür Ulubaş Karşıyaka, Karabağlar ve Balçova`da doğrudan satış yaptıklarını belirtti. Piyasadaki et fiyatlarını da belirlediklerini vurgulayan Ulubaş, Türkiye`de kişi başına ortalama yıllık 7–8 kg. olan et tüketiminin, bugün 12 kg.`a çıktığını söyledi. Ulubaş, 60 kalemdeki kırmızı ve beyaz etle balık ve şarküteri ürünleriyle mağazalarda toptan ve perakende satış yapıldığını açıkladı. Mağazalarında 1 kg. kıymanın 17,5, 1 kg. kuşbaşı etin 21 liraya satıldığını belirten Bekir Ulubaş, “EBK, sayılı ülkede bulunan son teknolojiyi kullanıyor. Sincan`daki kombinemizde el değmeden kesim yapılan karkas et, parçalanıyor ve termoking araçlarımızla mağazalarımıza götürülüyor. EBK, 2005 yılında özelleştirilmesinden sonra piyasaya çok ciddi giriş yaptı.” şeklinde konuştu. Ulubaş, bazı müşterilerin, "Paketi aç, başka yerden kıyma çekip ver." diyerek et ürünleri istediğini belirterek, paketledikleri eti kendi laboratuvarlarından geçirmeden ve yağ oranını ayarlamadan satışa sunmadıklarını, kıymadaki yağ oranı yüzde 15`in üstüne çıktığında otomatik uyarı yapıldığını anlattı,
Türkiye`de et ürünlerinden en çok kıyma satıldığını kaydeden EBK Genel Müdürü, şöyle devam etti: “Ürünlerimiz, entegre sistemde tüketiciyle buluşuyor. Yüksek teknolojiyle ürün sunuyoruz, tüketicilerimiz bize güvensin. Tüm ürünlerimiz, gönül rahatlığıyla ve devlet güvencesi altında tüketebilir. Kâr amacımız yok. Besiciye ve tüketiciye de hijyenik ortamda ürün sunuyoruz. Özellikle gençlerin daha fazla ete ulaşması için gayret gösteriyoruz. Bir kilo bile et ithalat etmiyoruz. Zaman zaman dışarıdan canlı hayvan getiriyoruz. Bunun üretimdeki oranı yüzde 39, yerli besiciden aldığımız hayvan oranı ise yüzde 61`dir.”
Bekir Ulubaş, Türkiye`de et tüketiminin her geçen gün arttığının altını çizerek, “Ekonominin güçlenmesi ve gençlerin et tüketiminin öneminin daha iyi anlaşılmasıyla geçmişte kişi başına 7-8 kg. olan tüketim, bugün 12 kg.`a çıktı. Geçmişte aylık 2 kg. et alanlar, 4-5 kg. almaya başladı. Kırmızı et tüketimi, resmi olarak 700 bin tonu aşan seviyededir ancak kayıt altına alınmamış ürünlerle birlikte 1 milyon ton civarındadır.” dedi.

Ulubaş, mağazalarında perakende ve toplan satışta yüzde 1 ve 8 oranlarında KDV uygulandığını, toptan satışta 1 kg. kıymanın fiyatının 16 liranın altına düştüğünü kaydetti. Ulubaş, “2012`de 100`e ulaşacak mağaza zincirimizle büyük şehirlerimizde hem hijyenik ortamda satış imkanı hem piyasanın bize göre şekillenmesini sağlayacağız hem de besicilere sürekli garantili pazar oluşturacağız. Geçen yıl 50 bin ton kırmızı ve beyaz et ürettik. Bu yıl da bu rakama ulaşmaya çalışıyoruz. 2012 hedefimiz, 50 bin ton üretimdir. Türkiye üretiminde yüzde 6`lara ulaştık. Fiyatlar bir ara çok yukarılara sıçramasına rağmen bu üretimle piyasayı, tüketici lehine aşağıya çektik.” şeklinde konuştu.

Kurumun özel sektöre devredilmesi gerektiğini belirten Ulubaş, adında balık olmasına rağmen uzun süredir bu ürünle ilgili faaliyet göstermediğini, fileto ve temizlenmiş alabalıkla birçok balık çeşidinin satışına başladıklarını belirterek, ”Tüketiciye çok yakında temizlenmiş ve dondurulmuş hamsiyi de sunacağız.” dedi.