Bayram Van'da buruk kutlanıyor

Van;'da meydana gelen depremin ardından yaralar büyük ölçüde sarıldı; ancak depremzedeler her şeye rağmen Kurban Bayramı'nı hüzünlü kutlayacak. Vanlılar, kaybettikleri yakınlarının acısını hâlâ yüreklerinde hissediyor.

Bayrama çadırda girecek depremzede Abdülhadi Halak'ın şu sözleri tüm acıyı özetliyor: "Yaşadığımız afet yüzünden bayramın geldiğinden bile haberdar değiliz."

7,2'lik depremle sarsılan Van'da, Kurban Bayramı hüzünlü karşılıyor. Depremde 604 kişi hayatını kaybederken, 4 bin 152 kişi de yaralanmıştı. 231 kişi ise enkazdan sağ çıkarıldı. Van ve Erciş'te yaşayanların büyük bölümü evi hasarlı olduğu için kurulan çadırlarda yaşıyor. Depremzedelerin konaklaması için şu ana kadar 36 bin çadır kuruldu. Bayramı çadırlarında karşılayacak Vanlılar, her şeye rağmen hayatlarına devam ediyor. Ancak bazı depremzedeler, bayramı bir bez parçasının altında geçirmenin bayram havası oluşturmayacağını dile getiriyor.

CUMHURBAŞKANI GÜL ULU CAMİİ'DE VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞTI (
TIKLAYINIZ)

Depremde daha doğmamış bebeğini kaybeden Cevat Seçen de, bayramı çadırda karşılayan Vanlılardan. Eşinin depremin meydana getirdiği korku ve stresten dolayı 6 aylık bebeklerini düşük yaptığını aktaran Seçen, "Deprem gününden beri çadırda kalıyoruz. Çadırda hayata alışmak çok zor ancak imkânlar buna el veriyor. İşin en acı tarafı Kurban Bayramı'nı böyle sokaklarda evsiz bir şekilde hüzünle geçireceğiz." dedi.

Evi ağır hasarlı olduğu için oturulamaz raporu verildiğini dile getiren Abdülhadi Halak ise 3 çocuğuyla birlikte bayramı çadırda geçirecek depremzedelerden. Yaşadıkları maddi ve manevi zor günlerden dolayı bayramda kurban kesemez hale geldiklerinin altını çizen Halak, "Geçen sene ailemle birlikte mutlu ve sevinçli bir bayram geçirmiştik. İmkânlarımız çerçevesinde bir de kurban kestirmiştik. Ancak bu sene yaşadığımız bu doğal afetten dolayı değil kurban kesmek fikri, bayramın geldiğinden bile haberdar değiliz." şeklinde konuştu.

Yaşanan 7,2'lik depremde korkudan hastaneye ulaşamadan hastane bahçesinde doğum yapan Hanife Kılınç, depremden sonra bir hafta boyunca yeni doğmuş bebeğiyle birlikte arabanın bagajında kaldıklarını söyledi. Bayramı evlerinde geçirecek olsalar da bayramdan bir tat alamayacaklarını kaydeden Kılınç, "Depremde doğan bebeğimiz için zor şartlarda dahi olsa kurban keseceğiz. Deprem herkesi olduğu gibi bizi de maddî ve manevî olarak zor duruma soktu. Her şeye rağmen çocuğumuz sağlıklı bir şekilde doğduğu için Allah'a şükrediyoruz. Çocuğumuz ve kaza-belalardan korunmak için bayramda kurban keseceğiz." dedi.

Erciş ilçe merkezinde Kızılay ve yardım kuruluşları tarafından kurulan çadırkentlerde yaşayan depremzedeler, dün güne yağmurla uyandı. Hava sıcaklığının 6 derece olarak ölçüldüğü Erciş'te yağışın aralıklarla devam edeceği tahmin ediliyor. Yağmur sebebiyle çadırkentlerde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı öğrenildi. Depremin ağır hasar verdiği Alaköy, Güveçli, Dağönü, Gedikbulak ve Mollakasım köylerinde de yaşam giderek normale dönüyor.

CUMHURBAŞKANI GÜL, BAYRAM NAMAZINI VAN ULUCAMİ'DE KILDI


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 23 Ekim 2011 tarihinde 7.2'lik depremin yaşandığı Van'da.

Ana uçağı ile Van'a gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Van Ferit Melen Havaalanı'nda, Van Valisi Minür Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Belediye Başkanı Bekir Kaya ile AK Parti Van Milletvekilleri Gülşen Orhan ve Mustafa Bilici tarafından karşılandı.

Yoğun güvenlik önlemlerin alındığı karşılama törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, bayram namazını kılmak üzere çarşı merkezinde bulunan Ulu Camii'ne geçti.
Süphan Mahallesinde bulunan Mevlana evinde kalan vatandaşlarla bayramlaşacak olan Cumhurbaşkanı Gül'ün, İl Afet ve Acil durum Müdürlüğü'nden yetkililerden brifing aldıktan sonra Erciş ilçesine geçmesi bekleniliyor.