Türkmen Gazı, Çin’in Guandun Eyaletine Ulaştı
Çin temaslarını sürdüren Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Çin’in en gelişmiş eyaletlerinden biri olarak kabul edilen Guandun’un merkezi Shenzhen kentini ziyaret etti.
Berdimuhamedov, bu ziyareti kapsamında Türkmen gazının Guandun eyaletine ulaşması nedeniyle düzenlenen törene katıldı.
Törende konuşan Berdimuhamedov, Türkmenistan-Çin boru hattıyla Türkmen gazının Guandun eyaletine ulaştığını kaydederek, bu ziyareti kapsamında sağlanan mutabakat sonucunda boru hattıyla Çin’e her yıl 65 milyar metreküp doğalgaz ihraç edileceğini belirtti.
Türkmen lider, bu hattın Asya’da siyasi durumu olumlu etkileyeceğini belirterek, güvenlik ve istikrarın sağlanmasında önemli rol oynayacağını söyledi. Türkmenistan ile Çin arasındaki ilişkilerin uzun vadeli ve stratejik ortamda sürdürüldüğünü belirten Berdimuhamedov, son yıllarda Çin’in büyük başarılara imza attığını ve bu ülkenin tecrübesinden faydalanmak istediklerini belirtti.
Türkmen lider, bugünün iki ülke ilişkilerine altın harflerle yazılacağını belirterek, “Birlikte büyük işler yaptık. Türkmen doğalgazı Pasific Okyanusu’na ulaştı.” ifadesini kullandı.
Türkmen gazı, 2009 yılında hizmete açılan Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattıyla Çin’e ulaştırıldı. Türkmen gazı, bu yılın sonuna kadar Shenzhen kentini, önümüzdeki yıl içerisinde Hong Kong’a ulaşacağı belirtildi.
Türkmen gazını Çin’e ilk olarak 31 Aralık 2009 senesinde ulaşmıştı. Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan’dan sonra Çin’e ulaşan boru hattı, daha sonra ülke içerisindeki hatla birleştirilerek, 8 bin 700 kilometre uzunluğuna sahip oldu. Söz konusu hatla Türkmen gazını yaklaşık 4 milyon kişi kullanacak.
2011 yılında Çin, Türkmenistan`dan 17 milyar metreküp doğalgaz satın aldı. 26,2 trilyon metreküp doğalgaz rezervi tahmin edilen Türkmenistan, Çin başta olmak üzere Rusya ve İran`a doğalgaz ihraç ediyor.
Daha önce, en çok Rusya’ya doğalgaz satan Türkmenistan, şimdi rotayı Çin’e çevirdi. Berdimuhamedov’un Çin ziyaretinde sağlanan anlaşma sonucunda yıllık ihracat miktarı 40 milyardan 65 milyar metreküpe çıkarıldı. Rusya’ya yaklaşık 10 milyar metreküp doğalgaz satan Türkmenistan, İran’a da hizmete açılan ikinci boru hattıyla yıllık ihracat miktarını 14 milyar metreküpe çıkardı. Önümüzdeki dönemde bunun 20 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.