Başbakan Hakkındaki Gensoru Reddedildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınması reddedildi.


Başbakan Erdoğan’ın bazı CHP ve BDP’li belediyelerin Alman vakıflarından kredi aldıkları ve kredi ile yapılan işlerin belli firmalara yaptırıldığı ve bunun sıkıntılı olduğu sözleri üzerine CHP, söz konusu belediyelerin açıklanmasını istedi.
Başbakan Erdoğan’ın açıklama yapmaması üzerine verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü.
Muhalefetin iddialarını cevaplandıran Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başbakan Erdoğan’ın bahsettiği CHP’li belediyelerin isimlerini açıklamayacağını ancak 4 belediye olduğu kaydetti.
Alman vakıfları ile ilgili iddiaların yeni olmadığını ifade eden Bozdağ, bunlarla ilgili çalışmalar yapıldığını belirtti. Bozdağ şöyle devam etti: "Bunun üzerine gittik. Bir ülkenin Başbakanı eğer ülkesinde terör varsa, terörün finansmanı önlemek, mücadele önemli bir konusu ise duyumlar varsa çalışmalar yapıyorsa, burada şöyle şöyle sıkıntılar var diye kamuoyunu uyarması vazifesidir. Başbakan konuyu gündeme getirmesi vazifesini yaptığının ifadesidir. Bununla ilgili Şırnak Uludere’de Uzungeçit Belediyesi’yle ilgili soruşturma yapıldığını görüyoruz. Hakkâri Belediyesi çalışanları, Şanlıurfa Belediye Başkanlığı yetkilileri ile alakalı, Patnos Belediye Başkanlığı çalışanları ile ilgili çalışmalar yapıldığını görüyoruz. KCK iddianamesine giren gerekçelerden birinin bu konu olduğunu görüyoruz."
Konunun hükümet tarafından dikkatle takip edildiğini vurgulayan Bozdağ, "Soruşturma yapılması gereken konular yakından araştırılıyor. Başbakan bu konuyu Almanya Başbakan’ın yüzüne söyledi, rahatsızlığını ifade etti. Alman hükümetiyle birlikte çalışmayla konu aydınlatılacaktır. Vakıflar terörü finanse ediyorsa üzerine gitmek görevimizdir." ifadelerini kullandı.

AK Parti’li belediyelere soruşturma izni verilmediği iddiasını cevaplandıran Bozdağ, "Ön inceleme izni verilen AK Parti’li 2058, CHP’li 1289, MHP’li 546 ve BDP’li 197 belediye. Soruşturma izni verilen belediyeler ise AK Parti’li 722, CHP’li 578, MHP’li 298 ve BDP’li 126 belediye. Soruşturma izni verilmeyenler ise AK Parti`li 1104, CHP’li 508, MHP’li 175 ve BDP’li 49 belediye." olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada gensoru önergesinin görüşülmesi reddedildi.