(özel Haber) Kömürün İçinde Ekmek Savaşı

Eskişehir`in ormanlık alanlarında meşe kömürü yaparak geçimini sağlayan yaklaşık 15 aile çadırlarda kalıyor.

(özel Haber) Kömürün İçinde Ekmek Savaşı
Eskişehir`in Ahiler köyünde, çok sayıda aile meşe kömürü yaparak geçimini sağlıyor. Diyarbakır ve Mardin`den gelerek bu işi yaptıklarını söyleyen Adil Aktay, meşe sahalarında yapılan bakım çalışmaları sonucu ortaya çıkan ürünü odun kömürü yaparak geçimini sağladıklarını söyledi. Bir tek meşe kömürü yapmayı bildiklerini belirten Aktay, ailesi ve çocukları için bu zor şartlarda çalıştıklarını belirtti.

45 yaşındaki baba Aktay, çoluk çocuk geçimlerini sağlamak için meşe kömürü ürettiklerini ifade ederek, "3 aile toplam 20 kişiyiz. 15 yıldır üç aile olarak bu işi yapıyoruz. 7 yıldır da, Ahiler köyünün ormanlık alanında çalışmamızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Baba Adil Aktay, orman içlerinden meşelerinin toplanması ile bir anlamda ormanında temizlendiğini belirterek, "Orman idaresinden meşeleri para ile satın alıyoruz. Bunlar kullanılmayan ağaçlardır. Sonra bunları taşıyarak, ocağa getiriyoruz. Meşeler ocakta istif edildikten sonra, etrafı hava almayacak biçimde toprakla örtülüyor. Ocağın tepesinden ateşi yakıyoruz. Ocakta meşeler yaklaşık olarak 15-20 gün yanıyor. Sonra toprağı alarak, meşe kömürünü satıyoruz" dedi.

Aktay, son olarak zor şartlarda da olsa çocuklarını okula gönderdiklerini söyledi.
Kaynak: İHA