``ortadoğu`da Nükleer Silahlardan Arındırılmış Bölge`` Forumu Sona Erdi

Avusturya`nın başkenti Viyana`da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından düzenlenen "Ortadoğu`da Nükleer Silahlardan Arındırılmış Bölgeler Oluşturulması" konulu forum, sona erdi.

``ortadoğu`da Nükleer Silahlardan Arındırılmış Bölge`` Forumu Sona Erdi
Kurumun Viyana`daki merkezinde gerçekleşen ve iki gün süren toplantıya, aralarında Türkiye`nin de bulunduğu 151 üye ülkenin heyetleri katıldı. Toplantıya Norveç Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jan Petersan başkanlık etti.Toplantıya Türkiye`yi temsilen katılan Dışişleri Bakanlığı Nükleer Silahların Kontrolü ve Silahsızlanma Dairesi Başkanı Nilvana Darama, "Ortadoğu`da nükleer silah ve diğer kitle imha silahlarıyla, bunların fırlatma vasıtalarından arındırılmış bölge tesisine yönelik tüm yapıcı çalışmaları destekliyoruz. Ortadoğu`da nükleer silahlardan arındırılmış bölgeler kurulması konulu konferans, 2012 yılında Finlandiya`nın ev sahipliğinde gerçekleşecek olmasını da destekliyoruz" dedi.

Toplantının sonundan konuşan Norveç Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jan Petersan ise, tı-oplantının nükleer silahlardan arındırılmış bir Ortadoğu için küçük ama olumlu bir başlangıç olduğunu söyledi. İki günlük toplantıda bölgenin tüm sorunlarının çözümleneceğinin beklenmemesi gerektiğini ifade eden Petersen, "Elimizde her bölgeye uygulayacağımız hazır bir katalog yok. Her bölgenin kendi koşullarına göre çözüm bulmamız gerekiyor" diye konuştu. Toplantıda görüşülen ve tartışılan konuları bir rapor alinde UAEKBaşkanı Yukiya Amano`ya sunacaklarının, onun da bu raporu 2012 yılı genel kurulunda üye ülkelere sunacağını belirten Petersen, "Konuya ilişkin gelecek toplantılarda bölge ülkelerinin daha ileri adımlar atacaklarını umuyorum" dedi

İran`ın toplantıyı boykot ederek katılmamasına ilişkin bir soru üzerine Petersen, İran`ın geçen hafta gerçekleşen UAEK yönetim kurulu toplantısında nükleer programıyla ilgili birçok soruya muhatap olduğunu anımsatarak, "İran, şimdi yanıtlaması gereken yeni bir soruya muhatap oldu" dedi.
Kaynak: İHA