Çırak Yetişmemesi Kundura Tamirciliğini Bitirdi

Gelişen ekonomi ve eğitim seviyesindeki ilerlemeler bir çok meslek dalı gibi ayakkabı tamirciliği zanaatini de bitirme noktasına getirdi.

Çırak Yetişmemesi Kundura Tamirciliğini Bitirdi
Ordu`da ayakkabı tamirciliği yapan Alaeddin Özyurt, bu besleği sürdüren son örnek. 1990 yılında ayakkabı tamirciliğine başlayan Alaeddin Özyurt, bugüne kadar 3 çırak yetiştirdiğini ve bunların çoğunu 1990`lı yıllarda yetiştirdiğini söyledi. Bundan 10 sene önce az da olsa çırak bulabildiğini belirten Özyurt, şimdi kimsenin çırak olmak istemediğini az para ile çalışmayıp, daha yüksek maaşla çalışmak istediğini belirti. Şimdiki gençlerin okulu bitirip masa başı iş aradığını söyleyen Özyurt konuşmasına şöyle devam etti: “Eskiden bir kişi bir zanaat öğrenebilmek için para verirdi. Şimdi liseyi bitirip okumak istiyor. Masa başı bir iş bulmak istiyor. Ayakkabı tamirciliği de bundan dolayı artık yok olmak üzere.”
Mesleği yok eden en önemli faktörlerden birinin de piyasaya çok fazla ucuz ayakkabı girmesi olduğunu belirten Özyurt, “Biz ayakkabıyı tamir ederken belirli bir kalitede malzeme kullanıyoruz. mesela bir ayakkabının tabanını değiştirmek 20-25 lira civarında. Müşteri bunu tamir ettirmektense 20 liraya gidip 2 tane Çin malı ayakkabı almayı tercih ediyor. Ben bu dükkanı zor ayakta tutuyorum, kira vermiyorum. Diğer türlü olsa ben de bu mesleği devam ettiremeyip bırakırım.” diye konuştu.