Başbakan: Cumhuriyet Tarihi Boyunca Hiçbir Afete Bu Kadar Hızlı Müdahale Olmadı

Van depremleri sonrasında devletin tüm imkânlarıyla afetzedelere elini uzattığını söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP, MHP ve BDP’yi eleştirdi.

Erdoğan, “ Cumhuriyet tarihimiz boyunca hiçbir afet karşısında bu kadar hızlı yoğun müdahale gerçekleşmemiştir. Tersini iddia edenler varsa buyursunlar.” dedi.
Başbakan Erdoğan, Meclis AK Parti Grup Toplantısı’nda konuştu. Konuşmasına yurt dışında Türk bayrağını onurla dalgalandıran iş adamlarına ve vatandaşlara teşekkür ederek başlayan Erdoğan, yurt dışındaki vatandaşlara bölünmüşlüğü parçalanmışlığı ihtilafları bir kenara bırakıp birlikte hareket etme çağrısında bulundu.
Ardından Van’da yaşanan deprem sonrasındaki süreci değerlendiren Erdoğan, Van’ın ilçeleriyle beldeleriyle köyleriyle 1 milyon 164 kişilik nüfusa sahip olduğunu, 2014’de Van’ın büyükşehir kapsamına gireceğini belirtti.
Devletin Van’da ilk deprem olduğunda tüm imkânlarıyla bölgeye ulaştığını dile getiren Erdoğan, ikinci depremin ardından şehirde 1 milyonu aşkın nüfus için barınma ihtiyacı doğduğunu ifade etti.
Şiddetli soğuk ve kar nedeniyle çadırların yetersiz hale geldiğini kaydeden Erdoğan, “Ne kadar güçlü olursanız olun ekonomisi ne kadar güçlü olursa olsun hiçbir ülkenin kolay kolay üstesinden gelemeyeceği bir afetle karşılaştık. Yaşanan aksaklıkların aynısı Japonya’da Şili’de de yaşandı. Dünyanın en güçlü ekonomisi ABD bin 800 kişinin öldüğü Katrina kasırgasında uzaklara ulaşamadı. Hükümet olarak millet olarak Van’ın yaralarını sarmak için samimi bir gayret içindeyiz. Aklıselim sahibi olanlar zaten bunu görüyor. Art niyeti olanların ideolojik saplantıları olanların bunları görmesi mümkün değil. Bölgeye 71 bin 514 çadır, 334 bin battaniye gönderdik. Acil yardım ödenekleri dâhil olmak üzere 341 milyon lira olarak gerçekleşti. Günlük ortalama 50 bin kişiye sıcak yemek yardımı yapıyoruz. 8 bin 414 kişiyi kamu kurumlarındaki tesislere yerleştiriyoruz. Van merkez, Erciş ve köylerde 50 bin ton kömür, 117 bin gıda paketi dağıttık. 18 bin prefabrik evin yapımı ve sevkiyatı çok süratli bir şekilde devam ediyor. Çelik konstrüksiyon evler de Van’da en uygun şekilde değerlendirilecek. Bu Van’ın öğretmen, sağlık elemanları, köylerde kullanabileceğimiz güzel konutlar. Kar kış soğuk sıkıntıyı bu konutlarda yaşayanlar çekmeyecek. Bunlar kalıcı konut olacak. Birkaç istisnai olayı genelleştirmek hükümete ve Van’a haksızlık. Cumhuriyet tarihimiz boyunca hiçbir afet karşısında bu kadar hızlı yoğun müdahale gerçekleşmemiştir. Tersini iddia edenler varsa buyursunlar.” değerlendirmesinde bulundu.

CHP, MHP VE BDP’YE DEPREM ELEŞTİRİSİ
Medya ve sivil toplum kuruluşlarının aksaklıkları denetleyeceğini ve yanlışları göstereceğini belirten Erdoğan, depremden siyasi rant gayreti içine girenleri milletin vicdanına havale ettiğini vurguladı.
CHP’nin 1950 yılına kadar tek parti olarak ülkeyi yönettiğini kaydeden Erdoğan, şu eleştirilerde bulundu: “Arkasında çok farklı güçler vardı güç vardı. 1942, 43, 44 ve 46 depremlerinde 12 bin kişiye yakın insan hayatını kaybetti. CHP hükümetleri ne yaptı. 1939’da 33 bin kişi hayatını kaybetti CHP ne yaptı. 1966 yılında Varto’da 6,9 şiddetinde depremde 2 bin 300 kişi hayatını kaybetti. 1966 yılındaki depremin konutlarını 43 yıl sonra 16 başbakan değiştikten sonra biz teslim ettik. 1999 Sakarya, Yalova, depreminde koalisyon ortağı olan MHP ne yaptı. Ankara’dan hükümet daha büyük bir enkaz altında kaldı. Hükümetin enkaz altından çıkıp depremin boyutlarını görebilmeleri haftalar aldı.”

TERÖRİSTLER GIDA PAKETLERİNİ MALUM YERLERE SEVK ETME DERDİNDE
Van depremiyle ilgili BDP’yi de eleştiren Başbakan Erdoğan, “Bölgede Büyükşehir, il ilçe belediyeleriniz var. Allah aşkına yaraları sarmak için ne yaptınız. Van depremle mücadele ederken BDP milletvekilleri terörist cenazelerini provoke etmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Oradaki çalışmaları provoke etmek için oralara geldiler. Biz var gücümüzle yaraları sarmaya çalışırken BDP’lilerin sırtını sıvazladığı teröristler nasıl gıda paketlerini toparlarız da malum yerlere sevk ederiz derdi içindeler. Biz Van’ı asla ve asla ihmal etmeyiz. Van’ın boşaltıldığı iddiaları tamamen yalandır. Provokatif bir söylemdir. Vanlı kardeşlerimin sabır içinde bize yardımcı olmalarını bekliyoruz. Dikkatli ve uyanık olmaya davet ediyorum.” diye konuştu.