Mobese Sistemi İçin 148 Milyon Lira Harcandı

İçişleri Bakanlığı tarafından 2007 yılında başlatılan mobese sistemi için şimdiye kadar 148 milyon 193 bin lira harcandı.


İç güvenlik birimlerinin en yeni teknoloji ile çalışması kapsamında teknoloji yakından takip ediliyor. Suç işlenmesinin önlenmesi ve işlenen suçların faillerinin yakalanması konusunda büyük yararı görülen mobese sistemi, ülke genelinde yaygınlaştırılıyor. Ekim 2011 itibariyle Kocaeli ili hariç 80 il merkezinde mobese kurulumu tamamlanarak faaliyete geçti. Kocaeli iline mobese kurulma çalışması ise şuan ihale aşamasında. Ayrıca il merkezlerinin yanı sıra 35 büyük ilçede de sistemin kurulumu tamamlandı. 21 ilçede ise kurulum tamamlanmak üzere. İçişleri Bakanlığı, ilerleyen süreçte nüfus ve asayiş gibi bazı kriterler de dikkate alınarak, bu sistemin tüm ilçelerde yaygınlaştırılmasını planlıyor. 2007 yılından bu yana mobese sistem kurulumları için İçişleri Bakanlığı bütçesinden 148 milyon 193 bin lira harcandı. Ayrıca bu rakama yakın bir kaynakta, il özel idareleri başta olmak üzere yerel imkânlardan sağlandı.


JEMUS PROJESİ 35 İLDE KURULDU
Belediye sınırları dışında ve polis teşkilatının bulunmadığı yerleşim birimlerinde kolluk hizmetini yürüten jandarmanın da teknolojik yeniliklerden yararlanmaları için çalışmalar devam ediyor. Jandarma Genel Komutanlığınca, haberleşme ve bilgi sistem teknolojilerinin sunduğu en ileri seviyedeki imkân ve kabiliyetleri kazandırmak amacıyla Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi (JEMUS) kurulum çalışmaları devam ediyor.

JEMUS Projesi halen 35 ilde kurularak faaliyete geçirildi, 15 ilde ise kurulum ve montaj çalışmalarına devam ediliyor. JEMUS Projesinin 2016 yılı sonuna kadar ülke genelinde tamamlanması planlanıyor. Denizlerde mobese yerine geçecek olan Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesi ise Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yürütülüyor.


15 KRİMİNAL LABORATUARI VAR
İnsan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılması, modern bilimsel metot ve tekniklere uygun olarak delilden sanığa ulaşılarak, meydana gelen suçların hızlı bir şekilde aydınlatılmasının sağlanması, bir soruşturma yöntemi. Suç ve sanık arasındaki ilişkinin kurulmasında ve irtibatın modern yaklaşımlar ekseninde ortaya konulmasında özellikle delillerin incelenmesi ve adli makamların kararlarına esas teşkil etmesi bakımından Kriminal Laboratuarları ile Olay Yeri İnceleme birimlerinin teknik çalışmaları büyük önem taşıyor.

Halen ülke Türkiye genelinde Emniyet Genel Müdürlüğüne ait 11, Jandarma Genel Komutanlığına ait 4 adet Kriminal Laboratuarı faaliyet gösteriyor.