Başkan Akyürek, Konya Kültürel Kalkınma Programı’nı Açıkladı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, `Kültürümüz Kimliğimizdir` başlığıyla gerçekleştirecekleri eğitim, kültür ve sanat projeleri ile Konya’yı kültürel faaliyetlerin en yoğun yaşandığı şehir haline getireceklerini söyledi.

Başkan Akyürek, Konya Kültürel Kalkınma Programı’nı Açıkladı
Konya’nın potansiyelinin ve birikiminin buna uygun olduğunu belirten Başkan Akyürek, “2012 yaz ayları dahil 300’ü bulan kültürel etkinlik gerçekleştirmiş olacağız. Konya, kültüre doyacak. Kitap Fuarı ile başlayacak, kongrelerle devam edecek, Şeb-i Arus ile zirveye çıkacak süreçte Konya’ya gelenler manen ve madden beslenmiş olacak.” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek eğitim, kültür ve sanat projeleri ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Dedeman Otel’de düzenlenen toplantıya Başkan Akyürek ile birlikte Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Murat Sünbül, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen, Özel Başak Koleji Koordinatörü Ramazan Aksoy, Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) Temsilcisi Prof. Dr. Elif Erhan, öğretim üyeleri, daire başkanları ile projelere katkı sağlayan kurum-kuruluş temsilcileri katıldı.

KÜLTÜREL BELEDİYECİLİKTE BİR NUMARA
2011 Kasım – 2012 Haziran ayları arasında gerçekleştirilecek 7 önemli proje ile ilgili bilgi veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, `Kültürümüz Kimliğimizdir` başlığıyla başlatılan çalışmaların Konya Kültürel Kalkınma Programı’nın bir bölümünü oluşturduğunu, kültürel belediyecilik alanında atılan dev adımların göstergesi olduğunu söyledi. Konya’nın hedefinin kültürel belediyecilikte de bir numara haline gelmek, kültürel faaliyetlerin en yoğun yaşandığı bir şehir haline gelmek olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, Konya’nın potansiyelinin ve birikiminin buna uygun olduğunu, Konya’daki kuruluşların bu konuda gerekli altyapıya sahip olduklarını ifade etti.

KONYA, TÜRKİYE’NİN VE DÜNYANIN GÜNDEMİNE GELECEK
Konya’nın gücünün bu birikiminden kaynaklandığını vurgulayan Başkan Akyürek, sözlerine şöyle devam etti: “Bu birikim, üniversitelerimizden, sivil toplum kuruluşlarımızdan ve eğitim - kültür insanlarımızın potansiyelinden kaynaklanıyor. Şehrimiz adına bu potansiyeli en güzel şekilde değerlendirmek için bundan sonra da çok sayıda projeyi gerçekleştireceğiz. Konya olarak uluslararası alanda en büyük eksiğimiz sosyal ve kültürel programlar olarak ortaya çıkıyor. Son yıllarda bu konuda ciddi mesafeler alsak da bunu uluslararası boyuta taşıyamıyoruz. Artık bu dönemi kapatmak istiyoruz ve yeni bir başlangıçla Konya Kültürünü Yayma ve Geliştirme Programı adı altında çok sayıda programla ülkemizin ve dünyanın gündemine şehrimizi taşımak istiyoruz.”

2012 YILINDA 300 KÜLTÜREL ETKİNLİK DÜZENLENECEK
Gerçekleştirilecek programlarla üniversite - Konya bütünleşmesinin tam olarak sağlanmış olacağını dile getiren Başkan Akyürek, bunun yansımalarını da bundan sonra tam olarak göreceklerini söyledi. 2012 yaz ayları dahil 300’ü bulan kültürel etkinlik gerçekleştireceklerini belirten Başkan Akyürek, “Konya kültüre doymuş olacak. Konya Kitap Fuarı ile başlayacak, kongrelerle devam edecek, Şeb-i Arus ile zirveye çıkacak süreçte Konya’ya gelenler manen ve madden beslenmiş olacak. Konya’dan ve şehir dışından herkesin bin bir emekle hazırlanan programlara iştirak etmelerini diliyoruz.” diye konuştu.

SANATLA YAŞAYAN BİR ŞEHİR
Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Ali Murat Sünbül ise Konya’da belediye-üniversite işbirliğini güçlendirmek, bilim, sanat ve kültürel etkinlikler yoluyla Konya’yı bilim ve sanatla yaşayan bir şehir haline getirmek amacıyla projeye katkıda bulunduklarını söyledi. Konya’nın bu organizasyonlarla diğer şehirlere model olacağını kaydeden Sünbül, üniversite ile ortak etkinlikler gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür etti.

PROJELERİN DETAYLARI
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Kültürümüz Kimliğimizdir” başlığıyla kamuoyuna sunulan 7 proje şu şekilde:
- Konya Kitap Günleri: Yerel ve ulusal 35 yayınevinin katılımıyla Zindankale Sanat Galerisinde 24 Kasım – 4 Aralık tarihleri arası düzenlenecek.
- Uluslararası Eğitimde Kalite Kongresi: Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üinversitesi Eğitim Fakültesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Özel Başak Koleji tarafından 2 - 4 Aralık tarihleri arasında Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda düzenlenecek. Mevlana’nın Eserlerinin Işığında İnsan ve Eğitimi başlığıyla yapılacak kongrede 5 oturum olacak.
- Uluslararası Sultan Veled Sempozyumu: Büyükşehir Belediyesi - TÜRKKAD işbirliği ile 15 - 16 Aralık tarihlerinde Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda gerçekleştirilecek.
- Eğitim Kültür Projeleri: Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi ile birlikte düzenlenecek 14 farklı projeden oluşuyor. 2012 Mayıs ayına kadar gerçekleştirilecek projeler şöyle: Hayat Tecrübeleri, Bilim Şenliği, Fotoğraf Afiş Yarışması, Çocuk Kongresi, Gençler Konya ve Mevlana’yı Dünyaya Tanıtıyor, Konserler, Şiir Geceleri, Çocuklar İngilizce’yi Eğlenerek Öğreniyor, Oyuncağımı Yapıyorum Oyunumu Oynuyorum, Oyuncak Kütüphane, Tiyatro Günleri, Konya Resimleniyor, Benim Mahallem Konulu Resim Yarışması, Konya Müzik Grupları Yarışması.
- Dinle Mesnevi’den Mesnevi Okumaları: 27 Kasım’dan itibaren her Pazar saat 14.00’da Büyükşehir Belediyesi Kılıçarslan Gençlik Merkezi’nde Dr. Nuri Şimşekler tarafından verilecek.
- Şehir Konferansları: Sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde gerçekleştiriliyor.
- Eğleniyorum Öğreniyorum Projesi: 21 Kasım 2011 - 8 Haziran 2012 tarihleri arasında Sultan Veled Salonu’nda Konya merkezdeki ilköğretim 5. sınıf öğrencilerine yönelik her hafta Pazartesi ve Salı günleri gerçekleştirilecek.