"kürt Bölgesi, Bugüne Kadar 45 Yabancı Şirketle Petrol ve Gaz Anlaşması Yaptı"

Irak Bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Berham Salih, bölge hükümeti olarak bugüne kadar 45 yabancı şirketle petrol ve doğalgaz anlaşması yaptıklarını söyledi.

'kürt Bölgesi, Bugüne Kadar 45 Yabancı Şirketle Petrol ve Gaz Anlaşması Yaptı'


Irak’ın kuzeyindeki Erbil şehrinde, ‘Petrol ve doğalgaz’ başlıklı konferansa bugün çalışmalarına başladı. Bir çok yerel ve yabancı şirketinin katıldığı konferans, 15 Kasım’da sona erecek.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Kürt Bölgesi Başbakanı Berham Salih, bölge olarak bugüne kadar petrol ve doğalgaz alanında yabancı şirketlerle 45 sözleşme imzalandıklarını söyledi. Salih, günlük yaklaşık 150 bin varil petrol çıkardıklarını ifade ederek, bu rakamı 175 bin varile çıkarmak istediklerini aktardı.


Salih, Kürt bölgesi ile Irak hükümeti arasında petrol anlaşmaları müfredatında bazı görüş ayrılıkları olduğunu, fakat petrol ihracatında sıkıntı olmadığını belirtti. Kürt Bölgesi Başbakanı, “Anlaşmamız çerçevesinde bu yıl günlük 100 bin varil petrolü Irak boru hattına göndermeyi planlamıştık ve bunu yerine getirdik. Yıl sonuna kadar da bu rakamı 175 bin varile çıkaracağız. Petrolden elde ettiğimiz gelir de Irak bütçesine gidiyor. Bu da yalnızca bizim başarımız değildir, belki bütün Iraklıların başarısıdır.” Dedi.


Salih, yeni anlaşmalara da değinerek, “Eskiden bu bölgede çalışan petrol şirketleri ufak şirketler olduğunu söylüyorlardı. Exxon Mobil gibi dünyanın en büyük petrol şirketinin buraya gelmesi ve burada anlaşma yapması hem bölgemize hem de hükümetimize olan güvenden kaynaklandığını, ayrıca bölgedeki istikrara da işaret ettiğini söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.


Türkiye adına konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Selahattin Çimen ise Türkiye ile Irak arasında güvenlik ve ekonomi işbirliğinin çok önemli olduğunu vurguladı. Enerji üreten ülkelere önem verdiklerini de kaydeden Çimen, “Türkiye ve Azerbaycan arasında bir anlaşma vardır. Bu doğalgaz borusu anlaşmasıdır. Irak’ın da bu anlaşmaya katılması imkanı var. Çünkü biz bakıyoruz ve görüyoruz ki, dünyanın enerjiye ihtiyacı vardır. Türkiye ekonomik gelişmeye doğru gidiyor. Bu gelişimle birlikte doğalgaza ihtiyacı vardır. Çin’den sonra doğal gaz ihtiyacı olan ikinci ülke olarak geliyor. Türkiye’de doğaya uygun şekilde enerji üretmeyi istiyoruz. Bu da Irak ve bölgedeki ülkeler için iyi bir durumdur.” Şeklinde konuştu.


Bölgenin Petrol Bakanı Aşti Hawrami, Kürt bölgesinin yaklaşık 45 milyar varil petrol rezervi olduğuna dikkat çekti. Hawrami, ayrıca bölgede çok büyük doğalgaz yataklıkları da olduğunu ve Kürt bölgesindeki petrolün de dünyanın en iyi ve kaliteli petrollerden biri olduğunu aktardı.