Türkiye’nin Organik Süt Üretiminin Yüzde 90’ını Kelkit Sağlıyor

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde 2008 yılında kurulan Doğan Organik A.

Türkiye’nin Organik Süt Üretiminin Yüzde 90’ını Kelkit Sağlıyor
Ş., Türkiye’nin organik süt üretiminin yüzde 90’ını karşılıyor.İlçe Kaymakamı Niyazi Erten, İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran ve İl Genel Meclisi üyelerine brifing veren şirket genel müdürü İlhan Başaran, organik tarıma katkıları için İl Özel İdaresine teşekkür etti.

Kelkit ilçesinin “organik tarımla” özdeşleşmesi noktasında önemli aşamalar kaydedildiğini yalnız bunun yeterli olmadığını ifade eden Başaran, sektörle ilgili sorunları da aktardı. Başaran, bölgedeki insanlara çiftçiliğin değerli bir iş olduğunun öğretilmesi gerektiğini bu bağlamda çeşitli geziler düzenlemeyi planladıklarını kaydeden Başaran, “İlçemize ait bir coğrafi işaret ve markalaşma sorununu biran önce gidermemiz gerek” dedi.

Kelkit’te üretilen silajlık mısırın Bayburt’un tamamında üretilenden fazla olduğunu dile getiren Başaran, Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerini barındıran platonun göletler ve barajların tamamlanmasıyla sulanacağını ve veriminin oldukça artacağını söyledi. Brifingde bazı teknik bilgilerde aktaran Başaran, Eylül sonu itibarı ile 13 sözleşmeli çiftçi ile çalıştıklarını, 506 hayvanla başladıkları işte bugün 872 hayvana ulaştıklarını belirtti. 2010 yılında Türkiye’de 12 milyon ton çiğ süt üretildiğini bunun 11 bin tonunun organik olduğunu dile getiren Başaran, Tarım Bakanlığının 2020 yılındaki çiğ süt üretim hedefinin yıllık 20 milyon ton olduğunu belirterek, kendilerinin öngörülerinin önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde organik süt üretiminin yıllık 60 bin ton olduğunu dile getirdi. “AMACIMIZ KELKİT’İ TÜRKİYE’NİN ORGANİK SÜT ÜRETİMİNİN MERKEZİ HALİNE GETİRMEK” Başaran, hedeflerinin Kelkit vadisinde eskimiş yöntemlerle yeterli geliri üretmeyen hayvancılığa dayalı sisteminin yapısını değiştirip, modern hayvansal üretim yöntemlerinin kullanıldığı organik süt ve besi hayvancılığının yapılacağı dönüşümün sağlanarak Kelkit’in Türkiye organik süt üretiminin merkezi haline getirilmesi olduğunu söyledi

Kelkit Kaymakamı Niyazi Erten ise, ilçede organik tarım isminde dernek kurduklarını ve başkanlığını kendisinin yaptığını belirterek, sektör temsilcileri ve çiftçilerle sık sık bir araya gelerek, sorunlar ve çözüm önerileri noktasında karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Erten, sektördeki belli başlı sorunları AB hibe fonları ve DOKA’ya sunacakları çeşitli projelerle aşmayı planladıklarını da dile getirdi.

Hazırlanan brifingin kendileri için önemli bir eksikliği giderdiğini ifade eden İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu ise Kelkit Kaymakamı Erten ve Şirket yetkililerine teşekkür etti. Önceki yıllarda çeşitli başlıklarla organik tarıma destek verdiklerini, bunun yanı sıra Bakanlığın da teşviklerinin olduğunu kaydeden Çobanoğlu, desteğin devam edeceğini vurguladı.
Kaynak: İHA