İyimaya: Tankların Yapacağını Milletin Parmakları Yapabilir

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Türkiye`nin anayasa yapma zamanı içinde olduğunu belirterek, tankların yapacağını milletin parmaklarının yapabileceğini düşündüğünü söyledi.


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ve Galatasaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, Ankara Barosu Yasa İzleme Enstitüsü`nce düzenlenen `Anayasa Konferansı`na katıldı. Oturumu Avukat Tülay Bekar yönetti.
Ahmet İyimaya, kendisinin en büyük öğretmeninin Ankara Barosu`ndaki avukatlık pratiği olduğunu söyledi. 1997 yılından bu yana bütün uzlaşma komisyonlarında görev yaptığını dile getiren İyimaya, konuşmanın bir oto sansür konuşması olacağını ifade etti. 1982 Anayasası`nın ortadan kaldırılarak yeni, katılımcı demokrasi ve özgürlük standartı yüksek kuvvetler ayrılığına uygun bir anayasa yapılacağını belirten İyimaya, yeni anayasanın hazırlanmasıyla `siyaset kurumu anayasa yapamaz` parametresinin de ortadan kalkacağını vurguladı.
Meşruiyet debisi açısından sıfırdan olan bir dönem olduğuna dikkat çeken İyimaya, 1982 Anayasası`nın kusurlu ve protez bir anayasa olduğunu belirterek, siyaset kurumunun alanının daraltıldığını ifade etti. Kötü anayasalardan iyi bir anayasa uygulamasının ortaya konabileceğini dile getiren İyimaya, "Türkiye anayasa yapma zamanının içinde. Toplumsal talep var, partilerin seçim öncesi siyasal tahaütleri var. Tankların yapacağını milletin parmaklarının yapabileceğini düşünüyorum." dedi.
Temel hak ve özgürlükler açısından kusursuz olması, hukukun üstünlüğüne, hukuk devlet kriterlerine ağırlık tanıyan bir anayasa olması gerektiğini ifade eden İyimaya, "Süreçler aktörlerinden daha akıllıdır." diyerek toplumun anayasa ihtiyacının en iyi karşılanması dileğiyle sözlerini tamamladı.

"AKP YENİ ANAYASA YAPMAZ"
Süheyl Batum ise 20 yıldır anayasanın tartışıldığını belirtti. CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner`in avukatı Turgut Kazan hakkında hazırlanan iddianameyi eleştiren Batum, bu şartlarda nasıl bir anayasa hazırlanacağını sordu.
AK Parti`nin anayasa değişikliğine ilişkin hazırlanan kitapçıktan bir bölüm okuyan Batum, Türkiye`nin sorunlarının belli olduğunu ve bu sorunlara çözüm getirecek bir anayasa yapılacaksa bir anlamı olacağını ifade etti. AK Parti`nin yeni bir anayasa yapmayacağını iddia eden Batum, geçtiğimiz yıl yapılan anayasa değişikliğini eleştirerek, bu ortamda beraberce anayasayı yapmak zorunda olduklarını ve yapacaklarını vurguladı.
"Neden yeni bir anayasa yapıyoruz; nasıl bir yöntemle; ne ölçekte?" sorularını yönelten Batum, Türkiye`nin sorunlarıyla örtüştüğü zaman anayasanın yapılacağını söyledi. 1982 Anayasası ile sadece askeri vesayet değil her vesayetin getirildiğini anlatan Batum, Cumhurbaşkanı yetkileri, RTÜK, YÖK, MGK, Adalet Bakanı HSYK`ya başkanlık etmesinin vesayet olduğunu ve bunların kaldırılması gerektiğini vurguladı.
Anayasayı hazırlayacak komisyonunun ismine yönelik değişikliği de eleştiren Batum, uzlaşma komisyonu olması gerektiğini ifade etti. Uzlaşma komisyonunun toplanır toplanmaz derhal kendi çalışma düzenini kurala bağlaması gerektiğini ve bunu da anayasaya geçici madde olarak eklemesi gerektiğini anlatan Batum, herkesin görüşleri alındıktan sonra tam mutabakat olmasa da 4`te üç çoğunlukla gelen maddeler toplumun mutabakat kaldığı düzenlemeler olduğunu ifade etti.
Meclis`te dörtte üç ile kabul edilmesi gerektiğini, gerekirse referanduma sunulabileceğini belirten Batum, ortamın demokratikleşmesi gerektiğini, CMK, tutukluluk süreleri, Özel Yetkili Mahkemelerini derhal devre dışı bırakacak bütün düzenlemelerinin de getirilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye`nin iyi yetişmiş hukukçuları olduğunu ve yeni anayasa yapılabileceğini dile getiren Batum, birbirine güvenmeyen bu insanların birbirlerine güvenecekleri, siyasal nedenlerle olmayacak yerine gerçeklerin söyleneceği bir ortamın oluşturulması gerektiğini kaydetti.

"YENİ ANAYASA SORUNLARA ÇÖZÜM OLMALI"
Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu da Türkiye`nin kronikleşmiş sorunlarına çözüm getirilirse yeni bir anayasa olacağını söyledi. Ülkenin sorunlarının belli olduğunu anlatan Yüzbaşıoğlu, Türkiye`nin laiklik ve üniter konusunda sorunları bulunduğunu ifade etti. Türkiye`nin tarafsız Cumhurbaşkanı seçemediğini savunan Yüzbaşıoğlu, siyasilerin Cumhurbaşkanı olmak istediği sürece tarafsız seçilemeyeceğini kaydetti. Halkın seçeceği Cumhurbaşkanlığı sisteminde de sorunlar olacağını ve tarafsız olamayacağını ileri süren Yüzbaşıoğlu, 2010 yılındaki anayasa değişiklikle yargı sorununun da eklendiğini savundu. AK Parti`nin de öngöremediği iktidara bağımlı bir yargının çıktığını iddia eden Yüzbaşıoğlu, HSYK seçimlerinde yargı camiasından negatif bir tavır beklediğini ifade etti. Yarın başka bir Adalet Bakanının sunacağı listenin kabul edileceğini ileri süren Yüzbaşıoğlu, seçimle gelen çoğunluğa her şeyin teslim edildiğini savundu.
"Yepyeni bir anayasa yapmak demek, bu anayasayı yok sayıp yepyeni bir anayasa yapalım" dendiğini dile getiren Yüzbaşıoğlu, bunun o zaman darbe anayasalarından ne farkının olacağını sordu. Bir anayasanın yok sayılamayacağını belirten Yüzbaşıoğlu, hukuki zeminden ayrılmadan yepyeni anayasanın yapılacağını söyledi. 1982 Anayasası`nın meşru zemini içinde yepyeni anayasa yapılabileceğini ifade eden Yüzbaşıoğlu, ulusal üniter devletin kurtuluş savaşı koşullarında kurulduğunu, bunu değiştirmenin kimsenin haddine olmadığını, üniter devlet dışında hepsinin değiştirilebileceğini kaydetti.

Laikliğin değişik uygulamalarının bulunduğunu, meselesinin bir anlayış meselesi olduğunu, hukukla çözülemeyeceğini anlatan Yüzbaşıoğlu, kılık kıyafet meselesinin hukuk ile çözülmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Sorunun hoşgörü ile çözüleceğini dile getiren Yüzbaşıoğlu, Kürt sorununun ise üniter devlet içinde çözüleceğini vurguladı.