Tü Rektörü: Balkanlardan Gelen Öğrencileri Cezalandırıyoruz

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof.

Dr. Enver Duran, Balkan ülkelerinden gelen öğrencilerin karşılaştığı sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi. Üniversitenin yeni eğitim yılına başlaması sebebiyle düzenlenen törende konuşan Duran, üniversitesinde 790 yabancı uyruklu öğrenci ve 27 yabancı öğretim elemanı bulunduğunu kaydetti.

Balkanlardan gelen öğrencilerin karşılaştığı sorunlara değinen Duran, “Özellikle Balkanlardan gelen yabancı öğrencilerin karşılaştığı sorunlar çözüm beklemektedir. Biz bu gelen öğrencilere burs ve yurt veremiyoruz. Asgari çalışma imkanı sağlayamıyoruz ve sigorta ettiremiyoruz. Daha doğrusu geldikleri için cezalandırıyoruz.” dedi.

Diğer ülkelerden gelen öğrencilere bu hakların verildiğini hatırlatan rektör, sözlerini şöyle sürdürdü: “Niçin Balkanlardan gelen öğrencilere verilmemekte bunu anlayabilmiş değiliz. Biz bu konuyu her kademede idarecilerimize arz ettik. Netice bekliyoruz. Eğer Sayın valimiz olmasaydı geçen yıl dışarıdan gelen 2 bin 300 müracaattan 400’ünü alabildik. Bu öğrencileri yerleştirmek Edirne gibi bir yerde sorun oldu.”
Vali Gökhan Sözer’in yardımlarıyla yabancı öğrencilerin öğretmenevi, polisevi, misafirhaneler, sporevine yerleştiğini söyleyen Duran, “Beklentimiz yüksek. Bu bizim için yeterli değil. Madem, balkanlara açılacağız, sınır ötesi bir üniversite olacağız, çok çeşitli öğrencileri harmanlayıp tekrar ülkelerine göndereceğiz diyoruz. Biz madem kültür savaşı yapıyoruz. Desteği de aramak ve istemek hakkımız. Beklentimiz yurt, burs, sigorta. Bu insanlara güven vermek. Bu insanlara sahip çıkmak zorundayız.” açıklamasını yaptı.
Trakya Üniversitesi`nin 2011-2012 akademik eğitim yılı açılış töreni Balkan Kongre Merkezi’nde yapıldı. Törene Edirne Valisi Gökhan Sözer, AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Tören müzik konseri ile başladı. Ardından öğrenciler adına bir konuşma yapıldı. Rektörün konuşmasının ardından salonunu dolduran öğrenciler dışarı çıkmak istedi. Öğrencilerin dışarı çıkmasıyla birlikte salonun önemli bir bölümü boşaldı. Özel güvenlik elemanları, kapılara yönelen öğrencilere kapıları kapatarak engel olmak istedi.

Bir kısım öğrenciler dışarı çıkmayı başarırken bazıları engel yüzünden salona dönmek zorunda kaldı. Program, Prof. Dr. Enver Duran’ın akademik yılın ilk dersini vermesinin ardından sona erdi.