Saü: Depremin Sebebi Ters Faylanma Olabilir

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü, Van depremi ile ilgili ön raporunu yayınladı.

Van depreminin bir sürpriz olmadığının belirtildiği raporda, ilginç bir ayrıntıya yer veriliyor.
Depremin merkezinin hemen yanında aktif bir fayın yer almadığı belirtiliyor.
Raporda, Van Gölü çevresinde tarihsel olarak, büyüklüğü 7’nin üzerinde geniş çaplı hasara ve can kaybına yol açan depremler, 1903 yılında Malazgirt, 1930 Salmas ve 1976 Çaldıran depremleri olarak sıralanıyor. Bunun yanı sıra yine aynı bölgede büyüklüğü 5-6 olan, can ve mal kaybına yol açan çok sayıda deprem meydana geldiği belirtiliyor.
Rapora göre, Van depreminin episantrının (yüzey merkezinin) Van şehir merkezinin yaklaşık 30 km kuzey batısında yer alıyor.
“Van Gölü havasındaki geçmiş deprem etkinliği ve yerleşimlerin zemin özellikleri dikkate alındığında, 23 Ekim 2011 Van depreminin oluşumu gerek yer gerekse büyüklük ve oluşturduğu yıkım açısından bir sürpriz olmamıştır” denilen raporda, ilginç bir tespite yer veriliyor. Rapora göre, depremin hangi fay üzerinde oluştuğu şu anda tam kesin değil. Depremin merkezinin hemen yanında aktif bir fay yer almıyor.

Raporda, depremin ters faylanma sonucu meydana gelmiş olabileceği belirtilerek, depremin hangi fay üzerinde olduğunun tespiti için Van Gölü havzasının tektonik yapısının incelenmesi gerektiği ifade ediliyor.