Amerikalı Vekillerden Depremzedelere Destek Kampanyası

ABD`nin Illinois Eyaleti Milletvekilleri ve senatörleri, Van’daki depremzedeler için bir destek kampanyası düzenledi.

Amerikalı Vekillerden Depremzedelere Destek Kampanyası
Illinois Eyalet Meclisi’nde oluşturulan Türk Amerikan Dostluk Komitesi üyesi vekillerin başını çektiği kampanya için Türk Dostluk Grubu Üyesi Vekiller bir resepsiyon düzenledi. Kampanyanın öncülüğünü özellikle Chicago merkezli, Amerika’da yaşayan Türkler tarafından oluşturulan Niagara Vakfı’nın düzenlediği Türkiye gezisine katılan vekiller yapıyor.

Illinois Eyalet Meclisi’nin yoğun siyasi gündemine rağmen Van’daki deprem Illinois’in siyasi gündemine damgasını vurdu. Türkiye dostu vekiller eyalet meclis ve senatodan resmi olarak deprem dolayısıyla duydukları üzüntüleri içeren bir resmi taziye yazısını oy birliğiyle meclisten geçirdiler. Senatonun deprem konusundaki üzüntülerini içeren resmi taziye yazısı Chicago’da depremzedeler için yardım kampanyası düzenleyen Niagara Vakfı ve Chicago Türk Amerikan Derneği yetkililerine verildi.

Illinois Eyalet Meclisi Eyalet Meclisi Başkanı Michael Madigan, Eyalet Meclisi olarak, Van’daki depremden dolayı üzüntülerini ifade ederek, “Hayatını kaybedenleri dualarımızda andığımızı tüm Türkiyelilerin bilmesini isterim.” dedi. Cihan Haber Ajansı’na konuşan Madigan, “Ayrıca Illinois eyalet meclisi olarak Van’da hayatını kaybedenler için resmi taziye mesajı yayınladık ve bunu Illinois vekilleri adına burada yaşayan Türkiyeliler adına samimi dostum Mevlüt Hilmi Çınar’a vermekten mutluluk duyarım. Niagara Vakfı aracılığıyla Türkiye’de 3 defa bulundum. Türk insanının sıcaklığı ve misafirperverliğine şahit olan biri olarak bu deprem beni fazlasıyla üzdü.” diye belirtti.

Illinois Senatosu Başkanı John Cullerton ise depreme ilişkin değerlendirmesinde “Van’daki trajedi bizi çok üzdü. Meclisimizden Türkiye’ye her yıl giden senatörlerin oluşturduğu Türk Amerikan Dostluk Grubu aramızdaki dostluğun ve ilişkimizdeki ciddiyetin göstergesidir. Bugünkü destek kampanyası da bu dostluğun ve yardım niyetimizdeki ciddiyetimizin bir göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

Resepsiyona katılan ComEd Başkanı ve CEO’su Anne Pramaggiore ise Van’da hayatını kaybedenlerin acılarını kalpten paylaştıklarını dile getirdi. Pramaggiore, Niagara Vakfı’nın organize ettiği bir gezide Türk insanının misafirperverliği, sıcaklığı ile tanışma imkanı bulduğunu söyleyerek, “Niagara Vakfı’na bizlere Van’daki depremzedelere yardım etme imkanı verdiği için çok teşekkür ediyorum. Türkiye tecrübemiz Van’daki depreme ilgimizi arttırdı ve ilk olarak Türk arkadaşlarımızla irtibata geçip ne gibi katkımız olabileceğini sorduk. Oradaki insanlar için oldukça kaygılıyım ve tüm Vanlılara en iyi dileklerimi iletiyorum.” şeklinde konuştu.


CHP VEKİLİNİ ŞAŞIRTAN PROGRAM
Türkiye’den resmi bir gezi dolayısıyla ziyaret ettiği Illinois eyaleti başkenti Springfield’te böyle bir organizasyonla karşılaşan CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay ise, şu ifadeleri kullandı: “Bir değişim programı çerçevesinde Türkiye’den ABD’ye bir ziyarete geldik. Bugünkü programımızda Springfield’i ziyaret de vardı. Eyalet meclis binasını ziyaret ettiğimizde büyük bir şok yaşadık. 1999 depreminden sonra yaşadığımız bir büyük felaket daha olan Van depremiyle, Türkiye ile ilgili bir konuşma vardı. Bu konuşmaya şahit olmak bizleri hem şok etti hem mutlu etti. Ondan sonra burada TASC üyelerini ve onların Türkiye için yaptıklarını görmek, bir genç milletvekili olarak beni ayrıca mutlu etti. Yıllardır Amerika’daki Türkler olarak gücümüzün olmadığından şikâyet ederiz. Lobi faaliyetlerimiz çok yetersiz. Washington DC’de tanıştığım bir ABD’li parlamenter ‘yıllardır hep Ermeniler bize gider gelir ama pek Türk gelmezdi ama son yıllarda bu değişmeye başladı’ dedi. Bunların değişmesinde en etkili kurumlardan biri de bu TASC. Ben başkan ve üyelerinin hepsini canı gönülden kutluyorum. Yaptıkları çalışmalarının devamını diliyorum bir milletvekili olarak binlerce kilometre ötede bu çalışmaları görmek beni ayrıca mutlu etti. Emeği geçen herkese Allah razı olsun diyorum.” dedi.

Resepsiyona Niagara Vakfı adına katılan başkan yardımcısı M. Hilmi Çınar ise Cihan’a değerlendirmesinde şöyle konuştu: “Amacımız depremzedelere yardımcı olabilmekti. Yardım teklifi Amerikalı milletvekillerinden geldi. Vekiller depremzedeler için ne yapabileceklerini konuşup bizi buraya çağırdılar. Depremzedeler için bir yardım kampanyası başlatıldı. Milletvekilleri kendi ceplerinden Van’daki kardeşlerimize yardımda bulundular. 8-10 yıl önce ne yazık ki böyle bir hassasiyet göremeyecektik, çünkü ülkemizi şu anda tanıdıkları kadar tanımıyorlardı. Son yıllarda buralara yerleşen Türklerin kurdukları sivil toplum kuruluşları burada Türkiye ve Türk kültürünü olumlu manada tanıtmayı başardı. Haliyle buradaki insanların Türkiye’ye ilgisi de artmış oldu. Türkiye’deki iyi olaylar onları sevindirmeye, kötü olaylar üzmeye başladı. Bu da ABD – Türkiye ilişkileri açısından bir ilerleme. Bugünkü kampanya da vekiller Illinois eyalet meclisi adına bize bir resmi taziye yazısı verdiler. Bizce oldukça manalıydı, depremzedelerin ve halkımızın acılarını paylaşmış oldular.”