Berdimuhamedov: Afganistan’ın Yeniden Kalkınmasına Özel Önem Veriyoruz

Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Afganistan’ın yeniden kalkınmasına özel önem verdiklerini kaydetti.

Berdimuhamedov: Afganistan’ın Yeniden Kalkınmasına Özel Önem Veriyoruz

Bakanlar Kurulu Toplantısında, Afganistan’ın yeniden kalkınması ve Türkmen yönetiminin bu yöndeki çalışmaları değerlendirildi. Afganistan`da kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasına büyük önem verdiklerini kaydeden Berdimuhamedov şunları kaydetti: “Bundan sonra da güney komşumuzun sosyal ve ekonomik altyapısının yeniden inşa edilmesi için gereken yardım ve desteği sağlamayı devam edeceğiz. Dostluk ve iyi komşuluk geleneklerine bağlı Türkmenistan, Afganistan’ı huzurlu ve gelişen bir ülke olarak görmek istiyor.”
Türkmen lider, bu bağlamda Birleşmiş Milletler ile işbirliği yapmayı sürdüreceklerini ve bunun sadece Afganistan için değil bütün bölge açısından da verimli olacağını söyledi.
Türkmenistan, yakın komşusu Afganistan’ın yeniden kalkınmasına büyük önem veriyor. Aşkabat yönetimi, bu ülkenin sosyo-ekonomik açıdan kalkınması için BM Genel Kurulu’nda ve diğer uluslararası toplantılar da bazı inisiyatifler ileri sürdü. Afganistan’daki durumun barış yoluyla çözülmesi için BM himayesi altında Aşkabat’ta bir toplantıya ev sahipliği yapmaya hazır olan Türkmenistan yönetimi, Türkmen gazının Afganistan’a ve bu ülke üzerinden Pakistan ve Hindistan’a ulaştırılmasını öngören TAPİ projesinin hayata geçirilmesi için çaba gösteriyor.
Doğalgaz projesinin Afganistan’daki siyasi gücün geliştirilmesi ve ülke ekonomisinin kalkınmasına önemli katkı sağlayacağı belirtildi. Afganistan’a cazip fiyattan elektrik ihraç eden Türkmenistan, elektrik miktarının 5 kat arttırılması için 390 milyon dolar değerinde önemli bir projeyi hayata geçiriyor.
Afganistan ile demiryolu üzerinden de bağlanmak isteyen Aşkabat yönetimi, Atamurat-Imamnazar (Türkmenistan)-Akina-Andhoy (Afganistan) demiryolu hattını inşa edecek.
Bu arada, Türkmenistan heyetinin 2 Kasım`da İstanbul’da ve 5 Aralık’ta Bonn`da yapılacak Afganistan toplantılarına katılması bekleniyor.
Diğer yandan, BM Genel Sekreteri`nin Afganistan Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Türkmenistan’da temaslarda bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı’nda kabul edilen Mistura, BM Genel Sekreteri Ban ki-moon’un Türkmenistan’ın Afganistan’da kalıcı barışın sağlanması yönündeki çabalarından memnun olduğunu belirtti.