Kadirov`un " Rusya`da İçkiyi Tamamen Yasaklayalım" Teklifine Destek Geldi

Çeçenistan Başkanı Ramazan Kadirov, tüm ülkede içki yasağının uygulanmasını önerdi.

Kadirov`un ' Rusya`da İçkiyi Tamamen Yasaklayalım' Teklifine Destek Geldi
Öneriye en büyük destek Rusya Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gennadi Onişenko’dan geldi.

Basına açıklamada bulunan Çeçen lideri Kadirov, alkol yüzünden her yıl on binlerce vatandaşın öldüğünü belirtti. Kadirov, “Alkol bağımlılığı ve terörizm arasında hiç bir fark yok. Alkol yüzünden vatandaşlar terörle kıyaslamada yüzde 100, 200 ve 300 daha fazla hayatını kaybediyor. Alkol bağımlısı bir insanın ne ailesi ne vatanı ne de ülkesi var. O bir yük. İçen adam eve sarhoş gelir, ailesini döver. Veya içkili şekilde direksiyonun başına geçerek kendi hayatının kaybediyor, başkalarını da öldürüyor” dedi.


Kadirov, ülkede güçlü alkol lobisinin bulunduğundan yakınarak, “ Eğer arkasında engel çıkartan güçlü adamlar olmasaydı, Duma çoktan alkol yasağı çıkarırdı. Ben olsaydım votkayı yasaklardım. Bu tam bir rezalet” diye konuştu.
Kadirov’un önerisine Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Onişenko da destek vererek, “ Şahsen yasaktan yanayım. Bunun çözüm olacağını sanmıyorum. Votkanın şişesini 100`a dolara çıkartalım. Bugün en fazla bir şişe votka 98 ruble (3 dolar). Fiyat açısından gençlerin ve fakir ailelerin ulaşabileceği bir fiyat” dedi.

Rusya’da 2009 yılında Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in inisiyatifiyle alkol karşıtı kampanya başlatılmıştı. Başbakan Vladimir Putin de alkol tüketiminin 2020`ye kadar yarı yarıya azaltılması için çalışmalar yapılmasını isterken, parlamento da gece saatlerinde alkol satışlarını yasaklamıştı.

Resmi istatistik rakamlarına göre, ülkede yılda 23 bin kişi alkol zehirlenmesinden, 75 bin kişi de alkole bağımlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Alkolün neden olduğu trafik kazası, kavga ve diğer şiddet olayları nedeni ile hayatını kaybedenlerin sayısı ise 500 bini geçiyor. Rusya`da 2 milyon kişi alkolik olmaları nedeni ile tedavi görüyor.