Zihinsel Engelli Kurs Bitirme Rekortmeni

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yaşayan 35 yaşındaki zihinsel engelli Müjdat Kurt'un eğitim azmi ilçe halkına adeta parmak ısırtıyor

Zihinsel Engelli Kurs Bitirme Rekortmeni
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yaşayan 35 yaşındaki zihinsel engelli Müjdat Kurt'un eğitim azmi ilçe halkına adeta parmak ısırtıyor. Kurt, ilçede yardım severliği, cana yakınlığı ve karate sporuna duyduğu ilgiden dolayı 'Ninja' lakabıyla tanınıyor.
7 kardeşi olan Müjdat Kurt, yıllar önce annesi ile babasının boşanmasına hala daha büyük üzüntü duyduğunu belirtiyor. Askerlik dönemi geldiğinde O'nun zihinsel engelli olduğunu ancak usta birliğinde fark edilebilince, Diyarbakır'da askerliğine bitimine kısa süre kala engeli nedeniyle terhis edildikten sonra balıkçı gırgırlarında bir süre tayfa olarak çalışırken, balıkçı tayfalarının zihinsel engeli ile dalga geçtikleri için bir daha da hiçbir yerde çalışmak istemediği öğrenilen Kurt'a, Birlik Ortopedik Engelliler Derneği sahip çıkmış.
Kendisi gibi Ali ve Güngör adlı kardeşlerinin de zihinsel engelli kardeşlerine ilk iş olarak sağlık kurulu raporu alan dernek yönetimi, daha sonra 2022 sayılı kanun gereği engelli maaşı bağlatılan Kurt ve kardeşlerine engelli çocuklarının bakımını sağlamaya çalıştığı için annesine de devlet tarafından bakıcı aylığı çıkarılmış. Yoksul bir ailenin çocuğu olan Müjdat Kurt, sempatik hareketleri, hatır naz kişiliği ile Ayvalık halkının yakinen tanıdığı ve sevdiği ilçenin renkli simalarından biri.
Geçimini devletin kendisine bağladığı üç aydan üç aya verilen engelli maaşı ve çoğunlukla eş, dost ve esnafın katkılarıyla sürdürmeye çalışan Kurt'u, diğer zihinsel engellilerden farkı ise, içindeki inanılmaz eğitim azmi. Zihinsel engeli nedeniyle okuma-yazma konusundan öğrendiklerini hafızasına kaydedemediği için her defasında öğrendiklerini unutuyor. Bu yüzdende yıllar önce başladığı ilkokulu bitiremediği belirtiliyor.
Ancak zihinsel engelli genç adamın okuma-yazma öğrenme hevesi hiçbir zaman tükenmemiş. Ayvalık Öğretmenevi lokalinde sık sık öğretmenler tarafından okuma-yazma öğrenmeye çalışan Müjdat Kurt, geçtiğimiz yıllarda da Ayvalık Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından verilen okuma-yazma kurslarına da katılmayı ihmal etmese de, zihinsel engeli nedeniyle şu ana kadar sadece kendi adı ve soyadını okuyup yazabilecek kadar okuma-yazmayı ilerletebilmiş.
Zihinsel Engelli Müjdat Kurt, Ayvalık'ta engellilere yönelik yaptığı çalışmalarla ülke genelinde tanınmayı başaran Birlik Ortopedik Engelliler Derneği'nin talebiyle, Ayvalık Belediyesi tarafından tahsis edilen ve malzemelerinin de Ayvalık Kaymakamlığı tarafından temin edildiği Türkan Saylan Kültür Merkezinde ki Engelliler İş Atölyesinin açılmasından bu yana müdavimi olmuş durumda.
Atölyede, HEM tarafından görevlendirilen usta öğretici Songül Can Aydın tarafından engellilere yönelik verilen kurslarda, engel durumlarına göre verilen eğitimlerin hemen hemen tamamına katılan Kurt, bu sayede hem el becerilerini geliştirmiş, hem de yaptığı takı tasarımların satışından ufak çapta kazançlar elde etmeye başarmış. İçindeki eğitim azmi nedeniyle 'okul' gözüyle baktığı eğitim kurslarını ardı ardına başarıyla bitiren Kurt, her kursun sonunda almaya hak kazandığı 'Kurs Bitirme Sertifikalarıyla' gurur duyuyor.

"KEŞKE HER BİREYDE MÜJDAT'TA BULUNAN EĞİTİM AZMİ OLABİLSEYDİ"
Balıkesir Devlet Hastanesi tarafından yüzde 60 zihinsel engelli raporu bulunan sempatik ve candan kişiliğe sahip olan Müjdat Kurt'un, her kursun sonrasında kurs bitirme belgelerini, kendisini seven ve yardımcı olan ilçe sakinlerine tek tek gösterip, 'Bakın bu benim diplomam' diyerek sevincini kendileriyle de paylaştığını belirten ilçe esnafının ise, "Keşke diğer sağlıklı insanlarda da Müjdat'ta ki eğitim hevesi olabilseydi. İnanın o zaman ülkemizde cehalet barınmaz, gelecek aydınlık pırıl pırıl bireylerin omuzlarında yükselirdi" diye konuşmaları dikkat çekiyor.