Yunanlı Turistler Kalandar Kutlamaları İçin Trabzon'a Geldi

Yunanlı bir grup turist, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Kalandar etkinlikleri düzenlemek üzere Trabzon'a geldi

Yunanlı Turistler Kalandar Kutlamaları İçin Trabzon'a Geldi
Yunanlı bir grup turist, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Kalandar etkinlikleri düzenlemek üzere Trabzon'a geldi. Maçka ilçesi Yazlık köyünde geçtiğimiz yıllarda "Kalandar" kutlaması yapan Yunanlı turistler bu yıl kutlamaları Maçka ilçe merkezinde yaptılar. Kutlamalar kapsamında 39 kişilik Yunan turist kafilesi, Karadeniz'de özellikle köylerde yaşatılmaya çalışılan "Kalandar" geleneğini ilçe merkezindeki parkta Maçkalılar ile kemençe eşliğinde horon oynayarak sergilediler. Turistlerden bazılarının Kalandar adetlerinden sayılan şeytan, ayı, köylü kadın, asker ve gelin kıyafeti giydikleri gözlendi.
Eğlencenin sonunda Yunan turistlerin kafile başkanı ve sinema sanatçısı Kostas Aleksandridis, yaptığı açıklamada, yöreden 1922'de göç eden dedelerinin geleneğini yaşatmak üzere 3. kez Maçka'ya geldiklerini hatırlatarak ''Kalandar bizim için yeni yılın ilk günü, yılbaşı. Bu eğlenceyi tüm yılımızın neşeli ve güzel geçmesi için yapıyoruz'' dedi.
Aleksandridis, Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra geçen yıl 15 Ağustos'ta düzenlenen ayine de dikkat çekerek ''Bu sadece iki halk arasında değil dünya ülkeleri açısından da önemlidir. Türkiye tüm dünyaya demokratikleşme için adımlar attığını ispatladı. Bunun için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kutluyoruz'' diye konuştu.
Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ise "Kalandar" geleneğine yabancı olmadıklarını belirtirken, Hristiyanlar için önemli Noel, Paskalya gibi günlerde de Sümela'da ayin yapılabileceğini söyledi.
Öte yandan Trabzon ve yöresinde, Miladi takvime göre ocak ayının 13'üne denk gelen ve Rumi yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilen gece ve ilk gün, ''Kalandar'' adı verilen çeşitli etkinlikler düzenleniyor.