Yunanistanlı turistlerden Trabzon'a "Kalandar'' çıkarması
Trabzon'a gelen 39 kişilik Yunanistanlı turistler, Karadeniz'in bazı yörelerinde da yaşatılan "Kalandar'' (yılbaşı) nedeniyle çeşitli kutlamalar yaptı
Yunanistan'ın başkenti Atina'dan önceki gün uçakla Trabzon'a gelen turist kafilesi, bugün öğle saatlerinde Maçka'da "Kalandar" kutlaması yaptı. Geleneksel kıyafetleri ve ilginç kostümlerle çeşitli gösteriler yapan grup, kemençe ve davul eşliğinde şarkılar söyleyip horon oynadı. ''Kalandar'' Rumi takvime göre yılın ilk ayının adı olarak biliniyor. Miladi takvime göre Ocak ayının 13'üne denk gelen ve Rumi yeni yılın başlangıcı kabul edilen gece ve ilk gününde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Kalandar kutlaması Trabzon yöresinde de bazı yörelerde değişik formatlarda yaşatılıyor.
Yunan turistlerin kafile başkanı ve sinema sanatçısı Kostas Aleksandridis, Kalandar'ın kendileri için yeni yılın ilk günü olduğunu belirtti. Yöreden 1922'de göç eden dedelerinin geleneğini yaşatmak üzere üçüncü kez Maçka'ya geldiklerini kaydeden Aleksandridis, eğlenceyi tüm yılın neşeli ve güzel geçmesi için yaptıklarını anlattı. Bu tür etkinliklerin Yunanistan ve Türkiye halkları arasında birleştirici, kaynaştırıcı yönü olduğunu ifade eden Aleksandridis, Türk halkı ile dostça yaşamak istediklerini dile getirdi.
Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra 15 Ağustos'ta düzenlenen ayine de değinen Aleksandridis, "O etkinlik sadece Türkiye ve Yunanistan için değil, dünya ülkeleri açısından da çok önemli bir adımdı. Biz bu tür çabaları kucaklıyoruz. Bunun için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kutluyoruz." dedi.
Aleksandridis, 'Pontusçuluk' iddialarına ilişkin soruya da "Burada yaşayan dedelerimizi her zaman Karadeniz olarak biliyorduk. Pontus hayalleriyle herhangi bir ilgim yoktur." cevabını verdi.
Aleksandridis, Türkiye ve Yunanistan yöneticilerinden iki ülke halkı arasındaki bu tür olumsuzlukları sonlandıracak çözümler üretmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ise Kalandır'ın bu yörenin bir geleneği olduğunu söyledi. Genç, kutlamaların da bu geleneği yaşatmak için yapıldığını belirterek, "Karadeniz'den Yunanistan'a giden ve kökleri burada olan insanların bunu yaşatmak için geldiler ve kutlamalarını yaptılar. Halktan da katılım var." diye konuştu.