Güney Sudan'da Referanduma 1 Gün Kala Propagandalar Devam Ediyor

Güney Sudan'da yarın yapılacak bölünme referandumu öncesi seçim propagandaları son hızıyla sürüyor.

Kamuoyu anketlerine göre, 4 milyon Güney Sudanlının oy kullanması beklenen tarihi referandumla, Güney Sudan'ın Kuzey Sudan'dan ayrılacağı tahmin ediliyor.
43 milyon nüfusu, 2,5 milyon kilometre kareden fazla yüzölçümü bulunan Sudan'da yapılacak referandumda bölünme kararının çıkması durumunda ülkenin yaz mevsiminde güney ve kuzey olarak ikiye bölünmesi bekleniyor. Bölünme durumunda Kuzey ve Güney Sudan'ın enerji kaynaklarını ve ekonomilerini nasıl paylaşacağı bilinmezken, sınırları içerisinden Nil Nehri geçen Güney Sudan'da bol miktarda petrol rezervi de bulunduğu olduğu belirtiliyor. Yarın yapılacak olan referandumdan bölünme kararının çıkmasını bekleyen
Güney Sudanlı yetkililerin ise milli marşları ile bayraklarını da hazırladığı ifade ediliyor.
Afrika'nın en büyük ve zengin yeraltı kaynaklarına sahip olan ülkesi Sudan'da yapılacak referandumu aralarında eski ABD Başkanı Jimmy Carter ve eski Demokrat Parti Başkan adayı John Kerry'nin de bulunduğu üst düzey 100 uluslararası gözlemci ile çok sayıda basın mensubu da izliyor.
Yaklaşık 7 milyar varil petrol rezervi bulunan ve ekonomisi yüzde 90 oranında petrole dayalı olan Sudan'da uzun yıllar süren iç savaş sonrası güney ve kuzey kesimleri arasında 2005 yılında imzalanan Barış Anlaşması, Güney Sudan'ın 6 yıllık geçiş döneminde Sudan Ulusal Birlik Hükümeti yönetiminde kalmasını, bu sürenin sonunda da referandum yapılmasını öngörüyor.