Rektör Baydaş: Zazaca'yı yaşatmak için konuşmayı teşvik etmeliyiz

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, amaçlarının Zaza dilini korumak ve yaşatmak olduğunu belirterek, "Zazaca'yı da korumak ve yaş

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, amaçlarının Zaza dilini korumak ve yaşatmak olduğunu belirterek, "Zazaca'yı da korumak ve yaşatmak istiyorsak, Zazaca konuşmayı teşvik edeceğiz." dedi.

Uluslararası Zaza Dili Sempozyumu hazırlıklarını sürdüren Bingöl Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Zaza dilini ve kültürünü korumak için çabalarının devam edeceğini söyledi.

Bingöl Üniversitesi ve düzenleyecekleri Zazaca Sempozyumu ile ilgili bilgi veren Rektör Baydaş, 13 Mayıs 2011 tarihinde Zaza Dili ile ilgili bir sempozyum düzenleyeceklerini hatırlattı.

Yapılacak sempozyuma yurt dışından Zazaca ile ilgili bilimsel çalışması olan veya söz sahibi bilim adamlarının davet edileceğini belirten Rektör Baydaş, sempozyuma herkesin katılabileceğini ifade etti.

Zaza dili ile ilgili çalışma yapan herkesin bu sempozyumda görüşlerini paylaşabileceğini kaydeden Rektör Baydaş, "13 Mayıs 2011 tarihinde Zazaca bir sempozyum düzenleyeceğiz. Bu alanda gerçek manada çalışma ve araştırma yapmış, eserleri bulunan kişiler arasında seçmeler yapacağız. Bu kişiler, alanlarına göre sempozyumda sunum yapacaklar. Kapsamlı ve geniş katılımlı bir sempozyum olması için de iyi bir çalışma yapacağız." ifadelerini kullandı.

Yapılacak sempozyumda Zazaca'nın bir lehçe mi yoksa bir dil mi olduğunun bilimsel anlamda tartışılacağını söyleyen Rektör Baydaş, "2011 yılı ilkbahar ayı içerisinde yapmayı düşündüğümüz Zazaca Sempozyumu'na katılmak isteyen uzmanların değerlendirilmesi için bir bilimsel kurul yapacağız. Kuruldan geçen uzmanlarımız sempozyuma katılarak, sunumlarını yapacaklar." dedi.

Sempozyumla ilgili tepkilere de değinen Rektör Baydaş, "Yapacağımız sempozyumda Zaza dili ile ilgili araştırmacılar araştırmalarını sunacaklar. Böyle bir sempozyumu düzenlediğimiz için tepki gösteriliyor. Biz bu tepkilere göre hareket etmeyeceğiz. Bu sempozyumda olumlu-olumsuz durumlar tartışılacak ama bu tartışmalarda güzel şeylerin çıkacağına inanıyorum. Bütün araştırmacılar deseler ki; Zazaca ayrı bir dildir. Bu bizi yine de değiştirmez. Bizim amacımız Zaza dilini korumak ve yaşatmaktır. Zazaca'yı da korumak ve yaşatmak istiyorsak, Zazaca konuşmayı teşvik edeceğiz." şeklinde konuştu.

Zazaca'ya üniversite olarak katkı sağlamanın önemli olduğunu belirten Rektör Baydaş, konu hakkında uzman bilim adamlarına da destek vereceklerinin altını çizdi.

Baydaş, "Zaza dilinin standartlaştırılması ve dilbilimsel metotlara göre standart veya şiveler üstü bir Zazaca oluşturma doğrultusunda çalışmaların yapılmakta olduğunu görmek bizleri sevindirmekte ve bu konuda üniversite olarak katkı sağlamak yönünde ciddi irade göstermekte olduğumuzu da kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Bu konuda alanındaki uzman bilim adamlarına gerekli desteği vermek istiyoruz. Bu amaçla da Mayıs 2011"de uluslararası katılımlı bir Zazaca sempozyumu düzenlemeyi planladık." diye konuştu.

Sempozyuma Zazaca konusunda çalışmaları olan herkesin katılabileceğine işaret eden Baydaş, "Zaten bilimsel toplantılar tamamen ön yargısız ve her farklı düşünce ve görüşün kendi ürününü sergilediği, kendi bilimsel çalışmalarını tartışmaya açtığı ilmi faaliyetlerdir. Bu toplantıları düzenleyen kişi veya kuruluşlar sadece ev sahipliği yaparlar. Bu nedenle her neviden farklı çalışmalar sunulabilir ve tartışılabilir. Burada ortak bir sonucun çıkmasını beklemek de doğru değildir, sadece farklı bilim adamlarının bu konudaki bilimsel çalışmalarının sonuçları tartışmaya açılacak. Katılan olur, karşı çıkan olur ama sonuçta bütün ileri sürülen tezler toplumun takdirine de sunulmuş olunacaktır. Üniversite olarak sonraki dönemlerde Zazaların yaşadığı coğrafyadaki kültürleri araştırmayı ve bu konudaki çalışmaları ve araştırmacıları desteklemeyi planlıyoruz. Ülkemizin kültürel zenginliklerinden olan Zaza dili ve kültürünü korumak ve güncel tutmak konusundaki çabalarımız devam edecektir." açıklamasında bulundu.