Birlik Aşuresi'nde bütün dünyaya beraberlik mesajı verildi

Sivas'ta 32 sivil toplum kuruluşunun organizesinde gerçekleştirilen 'Birlik Aşuresi' ile dünyaya birlik ve beraberlik mesajı verildi. Kar altında yapı

Sivas'ta 32 sivil toplum kuruluşunun organizesinde gerçekleştirilen 'Birlik Aşuresi' ile dünyaya birlik ve beraberlik mesajı verildi. Kar altında yapılan etkinlik, il protokolünün yanı sıra vatandaşların da katılımıyla gerçekleşti.

İlki 2005 yılında yapılan birlik aşuresi etkinliğinin yedincisi bugün gerçekleştirildi. Buruciye Medresesi avlusunda düzenlenen etkinlik, Dört Eylül Kültür ve Dayanışma Derneği (DEKDER)'nin organizesinde ve toplam 32 sivil toplum kuruluşunun desteğiyle yapıldı.

Karlı havaya rağmen etkinliğe katılım üst düzeyde oldu. Sivas Valisi Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün de hazır bulunduğu etkinliğe katılım üst düzeyde oldu. Aşure dağıtımı öncesi DEKDER Başkanı Elvan Cantemur, organize komitesi adına açılış konuşmasını yaptı. Aşurenin birlik ve beraberliğin örnek bir yiyecek olduğunu belirten Cantemur, "Birlik komitesi adına cumhuriyetin temellerinin atıldığı sultan şehir Sivas'tan bütün dünyaya birlik, beraberlik ve kardeşliğin mesajını vermek üzere burada toplanan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Açılış konuşmasının ardından Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Bozkuş, aşure gününün tarihi önemini anlattı. Bu yıl birlik aşuresinin gecikmeli olarak yapıldığını belirten Sivas Valisi Ali Kolat da her şeyi resmi kurumlardan beklemenin yanlış olduğunu ifade etti. Vali Kolat, "Daha önce valiliğimiz, belediyemiz, ticaret odamız ve diğer kuruluşlar öne çıkıyordu. Biz de bu bir sivil harekettir diye daha çok birlik ve beraberlik sivil toplum örgütlerinden gelsin istedik." diye konuştu.

Vali Kolat, 32 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle aşurenin gerçek anlamına ulaştığını kaydederek, "Önemli olan toplumun bunu kabullenmesi ve toplumun bir barışıklık içerisinde aşurenin de zaten anlamı o. Bir kaynaşma içerisinde güzelliklerin paylaşılmasıdır. Bu vesileyle de dostlarımız, arkadaşlarımız bu güzel ortamı hazırladılar. Aşure; birlik ve beraberliğimizin, sevgimizin, kaynaşmamızın bir sembolü. Anadolumuz bir çok medeniyetimizin beşiği konumunda. Ve değişik kültürlerin kaynaştığı bir bölge. Aşurede bu toplumu, geçmiş tarihi ifade eden bir lezzet. İnşallah bu ağız tadı, bu güzellikler artarak devam eder. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Türk, Kürt, Türkmen, Laz, Boşnak, hangi ırk ve soydan olunursa olunsun aynı aşurenin kıvamındaki çeşitliliği, farklılıklar içindeki güzelliği ve lezzeti tanımak gerektiğini belirten Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp de "Bizi bölmeye, ayrıştırmaya çalışanlara karşı aklımıza aşure gelmelidir. Ayrıştırıldığında bu tadın değiştiği, bozulduğu unutulmamalıdır." diye konuştu.

Konuşmaların ardından dualar edildi. Vali Ali Kolat, aşure tenceresini karıştırarak ilk aşureyi Belediye Başkanı Ürgüp'e ikram etti. Ardından, medrese avlusunda toplanan vatandaşlara önceden hazırlanan aşureler dağıtıldı. Yaklaşık 5 bin kişiye aşure dağıtıldığı öğrenildi.