AK Partili Erdem:Cihaner dosyasına gösterilen hassasiyet, 'Hizbullah' gibi davalara da gösterilirse vicdanlar rahatlar

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, son günlerde kamuoyunu derinden etkileyen ve herkesi üzen bazı tutuklu sanıkların salıverilmesinin kesinlikl

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, son günlerde kamuoyunu derinden etkileyen ve herkesi üzen bazı tutuklu sanıkların salıverilmesinin kesinlikle bir af olmadığını söyledi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Erdem, özellikle medyada bunun sanki bir af olayı olarak lanse edilmesi ile toplumdaki tepkilerin arttırılmasının hedeflendiğini savundu. Böylelikle hükumetin af ilan ederek katilleri, mafya liderlerini vs. sokağa salıveren bir tutum içinde olduğu imajı oluşturulmaya çalışıldığını iddia eden Erdem, "Konu tamamen yargının, özellikle de yüksek yargının yavaş çalışması veya yoğun iş yükü nedeniyle davaları zamanında sonuçlandıramamasından kaynaklanmaktadır. Ceza Mahkemeleri Kanunu (CMK) 2004 yılında değiştirilmiş ve bu kanunun 2005 yılında yürürlüğe giren 102.maddesi ile yargılanması süren tutuklu sanıkların tutukluluk süreleri 5 yılla sınırlandırılmıştır. Bahsi geçen madde uyarınca 5 yıllık sürenin sonunda sonuca bağlanamayan davaların tutuklu sanıklarının yargılanması tutuksuz olarak devam edecektir. Yani son günlerde salıverilen tutuklu sanıkların tamamının davaları sürecek ve yargı tarafından suçları sabit görülenler hüküm giyerek yeniden tutuklanacaklardır. Kamuoyunun Yargıtay'dan beklentisi, Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner dosyasının ivedilikle sonuçlandırılması için gösterilen hassasiyetin 'Hizbullah Davası' gibi davalarda da göstererek, suçlu bulunan sanıkların suçlarının karşılığını bir an evvel görmeleri kamuoyu vicdanını rahatlatacaktır." dedi.

Muhalefet ve özellikle CHP'nin bir yandan tahliyeleri eleştirdiğini, diğer yandan da TBMM'ye sunulan sundukları yasa teklifi ile yargılanma süresindeki tutuklu kalma süresini 4 yıla indirmeyi teklif ettiklerini dile getiren Erdem, son günlerde yaşanılan ve toplumda huzursuzluk yaratan tahliyelerle alakalı Yargıtay'ın Ceza 2 ayrı Ceza Dairesi'nin uygulamalarının ise ilgi çekici olduğunu kaydetti.

Erdem, şöyle devam etti: "Tüm bu sıkıntıları çözmeye yönelik Adalet Bakanlığı'nın çalışma ve tespitleri doğrultusunda "İstinaf Mahkemeleri" 2011 yılı içerisinde öncelikli olarak tesis edilecektir. Buna ilave olarak Yargıtay ve Danıştay'a yeni daireler ilave edilmesi ile alakalı yasal düzenleme Ocak ayı sonuna kadar TBMM'ye sunulacaktır.Korkarım ki muhalefet "Yüksek yargıyı ele geçirme" operasyonu iddiasıyla bu çalışmalara karşı da kampanya başlatacaktır."