İngiliz Halkı, Katma Değer Vergisinin Artışına Tepkili

İngiltere hükümetinin katma değer vergilerini yüzde 20 yükseltmesi tepkilere neden oldu. Daha önce hiç olmadığı kadar KDV oranında artış sağlayan hükümet yüzde 17,5 olan oranı yüzde 20'ye yükseltti.

İngiltere'deki Muhafazakâr-Liberal Demokrat koalisyonu, ülkenin bütçe açığını gidermek için vergi artışının gerekli olduğunu öne sürüyor. İngiltere hükümeti devletin dev bütçe borcu krizine yüzde 20'lik bir artışın fayda sağlayacağını savunuyor.
KDV'nin yıl içinde ikinci kez gündeme gelmesiyle İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling ekonominin durgunluğunu canlandırmak için geçen Ocak ayında yüzde 17,5'lik oranın, 13 ay boyunca geçici süreliğine yüzde 15 oranına düşürüldüğünü ifade etti
Ülkede muhalefette bulunan İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Ed Miliband, KDV'deki artışın her ailenin haftalık ortalama 7,5 sterlin daha fazla harcaması anlamına geleceğini söyleyerek İngiliz hükümetinin bu konudaki kararını eleştirdi.
Miliband, "Yanlış bir zamanda yapılan, yanlış vergi artışı" diyerek özellikle küçük işletmelerin artıştan olumsuz etkileneceğini söyledi. İngiltere'deki Muhafazakâr-Liberal Demokrat koalisyon hükümeti, ülkenin bütçe açığını gidermek için vergi artışının gerekli olduğunu savunuyor.
İngiliz Perakendeciler Birliği yetkilisi Richard Dodd, "İdeal bir dünyada bu KDV artışı olmazdı ama biz bunu gönülsüzce kamu harcama açığıyla başa çıkmak için yaptık. Önlemler paketinin bir parçası olarak gerekli olduğunu kabul etmek zorunda kaldık" dedi.
Dodd, yaptıkları bir ankete göre yüzde 82'lik bir kısmın anket sonuçlarına dayanarak fiyatların yükselmesiyle, enflasyonun artacağı ve alım gücünün düşeceğini doğruladığını belirtti.
İngiltere'de yaşayan Yılmaz Kara, "Marketi hemen hemen 15 yıldır işletiyoruz. Bu işi 18-19 senedir yapıyoruz. KDV'nin fazla etkileyeceğini sanmıyorum. Sigara ve alkolden etkileyebilir ama yiyecek veya içecek bakımından fazla bir şey olacağını pek tahmin etmiyorum. Onun haricinde küçük esnaf bayağı bir bocalayabilir" dedi.
İşsiz ve tek yaşayan anne Brenda Morris ise borçları olduğunu ve her şeyin aslında televizyondan göründüğü gibi iyi olmadığını belirterek 19 yıldır yalnız yaşayan 43 yaşında bir kadın olduğunu söyledi. Morris, bahçeyle ilgilenmek dışında herhangi bir niteliğe sahip olmadığını ve iş bulamadığını söyleyerek iş merkezinin ona yardımda bulunmadığını söyledi.
Sharron ise işsizlerin zorlanacağını belirterek, "Bence vergi artışları herkesi, özellikle düşük gelirlileri etkileyecektir. İşsizler için gerçekten zor bir durum olacak. Herkes çok zorlanabilir" dedi.
İngiliz halkının çoğunluğunun KDV oranında yüzde 20'lik artış sağlanmasından memnun olmadığı ve KDV'deki oranın yükselişiyle yakıt fiyatları, elektronik, mobilya gibi birçok şeyin daha pahalı olacağını savunuyor. İngiliz Hükümetinin KDV oranında yaptığı yüzde 20'lik artıştan gıda, çocuk giyim, gazete ve dergilerin muaf kaldığı kaydedildi.