Öksüz Fok'lar Foça'da

Mersin Bozyazı ve Antalya Kaş ilçesinde bulunan iki yavru Akdeniz Fok'u Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) ekibi tarafından bakımın yapılması için İzmir Foça'daki Akdeniz Foku Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi

Öksüz Fok'lar Foça'da
Mersin Bozyazı ve Antalya Kaş ilçesinde bulunan iki yavru Akdeniz Fok'u Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) ekibi tarafından bakımın yapılması için İzmir Foça'daki Akdeniz Foku Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi.
İLK MÜDAHALE MERSİN VE ANTALYA'DA YAPILDI
Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Kızılkaya, 18 Aralık 2010 Cumartesi günü sabah erken saatlerde Mersin ve Antalya'dan gelen iki ayrı ihbarla iki Akdeniz foku yavrusu bulunduğunu belirterek, "Mersin Bozyazı'da bulunan Sahil Güvenlik botu sabah 09:00 sularında SAD-AFAG'ın AFBİKA (Akdeniz Foku Bilgi ve Kurtarma Ağı) hattını arayarak Bozyazı limanı içinde kıyıya çıkmış vaziyette yavru bir Akdeniz foku bilgisini iletti. SAD-AFAG Aydıncık temsilcisi Mehmet Sarı, Çevre ve Orman Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü yetkilileri ile görüşerek Akdeniz foku yavrusu hakkında bilgi aldık. Aynı gün 17:00 sularında Antalya Kaş'ta sahilde bulunup, Kalkan Jandarma Karakolu'na getirilmiş bir diğer yaralı öksüz yavru fok bilgisi SAD-AFAG merkezine aktarıldı. SAD-AFAG'dan uzman veteriner hekim Avni Gök ile Ayhan Tonguç ve Erkin Tonguç'tan oluşan acil müdahale ekibi 18 Aralık 2010 günü saat 15:00'de Foça'dan hareket ederek, önce Antalya Kaş'ta bulunan yavru foka ulaştık ve saat 24:00'te acil müdahalesini yaptı. Daha sonra Mersin Bozyazı'dan Çevre Orman Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü koordinasyonunda ve Bakanlık personeli veteriner hekimi eşliğinde, yetkililerin Kemer'e kadar getirdiği diğer Akdeniz foku yavrusu için 19 Aralık 2010 saat 03:30'da Kemer'e ulaşıldı ve bu diğer fok da yerinde muayene edildi ve ilk müdahalesi yapıldı" dedi.
ÇENE VE YÜZGEÇLERİNDE YARALAR OLUŞMUŞ
SAD Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Kızılkaya, Akdeniz Fok'larının Akdeniz bölgesinde 15 Aralık tarihinde oluşan şiddetli fırtına sebebi ile mağaralarından ayrıldığı düşünüldüğünü söyledi. Kızılkaya, "En az 48 saat aç oldukları teşhis edilen her iki yavru fokun dalgaların kayalıklara vurması sonucunda karın, çene ve yüzgeçlerinde yaralar olduğu ve besinsizlikten dolayı çok bitkin oldukları ve vücutta su kaybı (dehidrasyon) oluştuğu tespit edildi. Acil müdahale yapılmadığı ve bölgede terk edildikleri takdirde yavruların ölme olasılıklarının çok yüksek olduğu değerlendirildi. Öksüz ve bakıma muhtaç oldukları kanaati kesinleştiğinden, SAD-AFAG uzmanları ve veteriner hekimi yavruların alınmalarına ve Foça da bulunan Akdeniz Foku Rehabilitasyon Merkezi'ne transferi gerekli görüldü. Her ikisi de dişi olan ve bulunduklarında yaklaşık 15-20 günlük olan yavru foklar üzerlerinde hala havlı uzun siyah tüyleri taşıyordu. Foça'da bulunan ve Foça Belediyesi ile SAD-AFAG ortaklığında işletilen Akdeniz Foku Rehabilitasyon Merkezi'nde günde 6 defa gece ve gündüz vardiyalarında özenle hazırlanan balık püresi ile beslenen yavruların gelişimleri hızlandı ve ilk hafta sonunda hem boyları uzadı hem de kilo almaya başladılar" dedi.
MERKEZE ZİYARETÇİ ALINMIYOR
15 günlük bakım sonrası yavru Fok'ların kendilerini toparladığını belirten Kızılkaya, "Yavru fokların 2 Ocak 2011 itibariyle sağlıkları iyi durumda ve beslenmeleri düzgün devam etmektedir. Bakım, besleme ve hijyen koşulları merkezi Hollanda'da bulunan Seal Rehabilitation & Rescue Center (SRCCâ€"Yüzgeçayaklılar Rehabilitasyon ve Kurtarma Merkezi) tarafından kullanılan protokole göre uluslararası standartlarda olup, bu defa dışarıdan bir destek alınmadan ulusal imkanlarla bakım ve rehabilitasyon süreci devam etmektedir. İnsanla temas etmelerini en aza indirmek amacıyla, yavru fokları ziyaretçilerin merkeze girerek görmesine izin verilmemektedir. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın, dünya çapında kritik derecede tehlike altında olan bu nadir canlının yavrularını bulma ve SAD-AFAG'a iletmedeki sürati ve hassasiyeti ile Mersin Bozyazı'daki yavru fokun transferi konusundaki aynı hassasiyetten dolayı Çevre-Orman Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü yetkilileri bu süreçte önemli rol oynamıştır. Yaralı veya bakıma muhtaç Akdeniz foku bulunduğunda Sahil Güvenlik, Jandarma Karakolları, Çevre Müdürlükleri veya SAD-AFAG'a bilgi iletilmesi ileri derecede önem arz etmektedir" dedi.
TÜRLERİNDEN 600 TANE KALDI
Mersin ve Antalya'da yaralı halde bulunan Akdeniz foklarının dünyanın en nadir 12 canlısı arasında bulunudğunu belirten Zafer Kızılkaya, "Akdeniz foku (Monachus monachus) dünyanın en nadir 12 canlısı arasında olup, yalnızca 600 bireyle temsil edilen dünya populasyonu ile Türkiye'nin taraf olduğu uluslarası sözleşmelerden dolayı ülkemizde yaşam alanları (kıyılarımız) ile birlikte sıkı korunması taahhüt edilen canlı türleri arasındadır. SAD-AFAG olarak, Akdeniz Foku Rehabilitasyon Merkezi'nin hazır tutulması ve desteklerinden dolayı Foça Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne, ayrıca canlı balık bulma konusunda desteklerinden ötürü Foçalı balıkçılara teşekkür ediyoruz" dedi.