Medvedev, Davos‘ta konuştu: Rusya‘nın kimseden ders almaya ihtiyacı yok

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Domodedovo Havalimanı‘na gerçekleşen terör saldırısı sebebiyle önce iptal ettiği Davos zirvesine kısa süreli bir ziyaretle katıldı. Davos‘ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu‘nda siyaset ve iş dünyasından katılımcılar



"TERÖR, RUSYA‘YI DİZLERİ ÜZERİNE ÇÖKTÜRMEYİ HEDEFLİYOR"
Teröre karşı uluslararası bir çaba ortaya konması gerektiğini vurgulayan Medvedev, "Rusya‘yı dizleri üzerine çöktürmek istiyorlar. Onlar Rusya devlet başkanının buraya gelmemesini ve bu foruma katılmamasını ümit ediyorlar. Ancak onlar yanlış hesap yaptı" ifadelerini kullandı. Hiçbir ülkenin dünyada teröre karşı koruma altında olmadığını savunan Medvedev, "Terör saldırısı Rusya‘da olduğu gibi, dünyanın herhangi bir yerinde de olabilir" hatırlatmasında bulundu.
Rusya Devlet Başkanı, Amerikalı diplomatların gizli yazışmalarının WikiLeaks‘te yayınlanmasının uluslararası ilişkilerin gelişimine pozitif katkı sağladığını iddia etti. Rusya açısından yayınlanan belgelerin yeni bir şey içermediğini de anımsatan Medvedev, "İnternet milyarları birbirine bağlıyor. Herhangi bir sır artık gizli kalamıyor" dedi.

"İRAN, NÜKLEER PROGRAMININ BARIŞÇIL OLDUĞUNU İSPATLAMALI"
Medvedev, ABD ile imzalanan nükleer silahsızlanma anlaşmasını onaylayacağını ve silahsızlanma çalışmalarının da daha ileriye taşınması gerektiğini anlattı. Medvedev, Rusya parlamentosu alt kanadı Duma ve Federal Konsey‘de onaylanan anlaşmanın masasında olduğunu kaydetti.
İran nükleer programı ile ilgili de konuşan Medvedev, "İran, uluslararası toplumun endişelerini giderecek çözümler bulmalı. Çalışmalarının barışçıl olduğunu ispatlaması gerekiyor" diye konuştu. İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecat‘la telefonla görüştüğüne değinen Rusya lideri, Rusya‘nın sorunun çözümü için her türlü çabayı ortaya koymaya hazır olduğunu aktardı.