Ev fiyatları 10 bin dolara kadar düştü

Türkler, hayalet şehre dönen otomotivin kalesi Detroit'te 10 bin doların bile altına düşen evlerin peşinde.

Detroit'teki emlak fırsatını kentin köklü sakinleri de değerlendiriyor. Detroit Lawley sokağında oturan Jim Feltner '40 yıldır Detroit'te oturuyorum. Evler 100 bin dolar olan evler şimdi 20 bin dolardan fazla etmiyor. 10 tane kiraya vermek üzere ev satın aldım' diyor.

Dünya otomotivinin kalbi Detroit’te atıyordu. Ta ki dünyayı kasıp kavuran küresel krize kadar... Krizden büyük yara alan otomotiv devlerinin birbir devrilmesi ve işsiz kalan binlerce kişinin şehri terketmesi ile Detroit, ‘hayalet şehir’ oldu. Ama “Krizler yeni fırsatlar yaratır” diyen Türk yatırımcılar boş durmadı, yeni ismi, bomboş sokakları, evleri, alışveriş merkezleri, otelleri ile terkedilmiş şehir Detroit’te gayrimenkul avına çıktı. Birçok Türk yatırımcı Detroit’te 7.500-10 bin dolara kadar gerileyen daireleri topluyor.

Kentte 33 bin boş ev var 1800’lü yıllarda un değirmenlerinin işletilmesi ile büyümeye başlayan Detroit, 19. yüzyılın sonlarında gelişmiş imalat sanayii ile otomotiv sektörünü kendine çekti. Ford, General Motors ve Chrysler gibi dünya devlerinin kalbi haline gelen Detroit, kriz öncesi 15 trilyon dolarlık ABD ekonomisinin yüzde 10’unu elinde tutuyordu. Ancak kriz Detroit’i yıkıp geçti. Otomotiv devleri bir bir devrilirken, ‘işçi kenti’ olarak tanınan Detroit, bir anda ‘hayalet şehire’ dönüştü. İşsiz kalan binlerce kişi Detroit’i terk etti. Şu anda Detroit’te 33 bin 500 boş, 91 bin de terkedilmiş ev var.

Bundan birkaç yıl öncesine kadar 150-200 bin dolar piyasalı olan evler şu anda ortalama 10 bin ila 12 bin dolara satılıyor.

Dibe vurmuş olsa da dünya otomobil üretiminin başkenti yine de gelecek vaadediyor. Otomotiv firmaları eski güçlerine kavuşmak için gayret gösterirken, kent eski zenginlik kaynağı tarımı yeniden canlandırma peşinde. Yatırımcılar da bu nedenle dibe vurmuş kente yatırım yapmaya çekinmiyor. Hatta bunu fırsat olarak görüyor.