Yasal bir boşluk varsa bu sorun çözülmeli

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Danıştay'ın başörtülü olarak ALES sınavına girilmesine yönelik durdurma kararını değerlendirdi.

Yasal bir boşluk varsa bu sorun çözülmeli
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Kanada Senato Başkanı Noel Kinsella’yı kabulünde gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. Şahin, Danıştay’ın başörtülülerin ALES sınavına başörtülü olarak girmelerine imkan tanıyan düzenlemenin iptaline ilişkin kararının hatırlatılması üzerine “Yasal bir boşluk varsa Parlamento‘nun görevi bu sorunu çözmektir. Yargı organları yürürlükte bulunan yasaları uygularlar bildiğim kararıyla. Eğer yargı kararı yürürlükteki yasalara göre verilmişse, eğer bu kararlara itirazlarınız varsa, insan haklarına aykırı ise, çağımıza bu tür uygulamalar artık kabul edilemez nitelikte ise yapılması gereken bunlarla ilgili yasal düzenleme yapılması gerekir.” şeklinde konuştu.

Kararı incelemediğini ancak yasal boşluk olması halinde sorunun çözümü için Parlamento’yu işaret eden Şahin, “Bu konuda tabii yargı kararının eleştirildiğini biliyorum. Ancak Türkiye’de uzun süredir yaşanan bir sorunla ilgili olduğu için tabii ki kamuoyunda da tepkilere neden oluyor. Bu alanla ilgili bir değişiklik ya da düzenleme gerekiyorsa bunu yapacak olan yasama organı TBMM’dir. Meclis yapmalıdır.” ifadesini kullandı.

Şahin, Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal’ın hastanedeki odasında yapılan aramaya ilişkin bir soru üzerine ise şunları söyledi: “Eğer Sayın Haberal’ın odasında bir arama yapılmışsa bu aramayı kendiliklerinden yapmamışlardır. Mutlaka bir yargı kararına bağlı olarak yapmışlardır. Şimdi yargı kararlarını bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. Katılırız veya katılmayız, Danıştay’ın kararı da yargı kararıdır, bu aramalar da yargı kararıdır. Dolayısıyla yargı kararı sonucunda yapılmış bir işlemdir. Ben sadece saygı duyuyorum, yargı kararlarına katılsak da katılmasak da yargı kararları bağlayıcı niteliktedir.”