Ağlamak uykuya strese birebir

İnsanyüzü, diğer canlılardan farklı olarak dile getirebildiği binlerceduygunun yanı sıra, yine diğer canlılardan farklı olarak, bir de ağlamayeteneğine sahiptir. İnsan bazan soğan soyar ağlar, bazan da acıklı birfilm seyrederken ağlar. Özellikle ikinci türden ağlamanın, yaniduygusal gözyaşlarının anlam ve amacı hakkında bilim adamlarının ortayaat

Bu hadisenin evrimle bağdaştırılmasıve genel evrim amaçları doğrultusunda açıklaması ise, spekülasyonseviyesinde de kalsa, henüz hiçbir bilim adamına nasip olamamıştır.Aslında bu konuda en kestirme yolu Darwin izlemiş ve 1872’deyayınladığı “İnsan ve Hayvanlarda Duygu İfadesi” adlı kitabında,duygusal gözyaşlarının bir amacı olabileceği düşüncesini kökündenreddetmiştir!

Amerikalı araştırmacı William Frey,uzun yıllar ağlama ve gözyaşları üzerinde araştırma ve deneyler yaptıktan sonra, duygusal gözyaşlarının stres atmada bir rolüolabileceği sonucuna varmıştır. Soğan soyma gibi nedenlerle akangözyaşlarını toplayan Frey, bunları, acıklı film seyrettirdiğideneklerinin gözyaşlarıyla karşılaştırdığında, duygusal yaşların dahaçok protein içerdiğini tespit etmiştir. Bu sonuca göre, duygusalgözyaşları, çekilen sıkıntı sırasında vücutta biriken streshormonlarını atarak bir rahatlama sağlamaktadır.

Nitekim uzun uzadıya yapılananketlerde, kadınların yüzde 85’i, erkeklerin ise yüzde 73’ü,ağladıktan sonra kendilerini daha rahat hissettiklerini söylemişlerdir.Bu tabloya bakarak, kadınların stres atmada erkeklerden birkaç adımdaha önde olduklarını söyleyebiliriz; çünkü araştırmalar kadınlarınerkeklere göre beş kat daha fazla ağladıklarını göstermektedir.Üstelik, kadınlar ağlarken gözyaşlarını rahatça yanaklarından aşağıyaakıttıkları halde, erkeklerin ağlaması, yüzde 70 oranında, gözlerinyaşla dolması düzeyinde kalmaktadır.