Gurbetçiler: Yeter artık, oy hakkımızı istiyoruz

Türkiye’de 12 Haziran’da yapılacak genel seçim heyecanı şimdiden başladı. Almanya başta olmak üzere Avrupa’daki gurbetçileri ise ‘oylarımızı nasıl kullanacağız’ kaygısı sardı. “Demokratik hakkımızı istiyoruz.” diyen gurbetçiler, yurtdışında oy kullanılabi



Berlin Türk Cemaati (TGD) Başkanı Bekir Yılmaz, Almanya’da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Türkiye’de yapılan genel seçim ve referandumlarda ikamet ettiği yerden oy kullanamamalarını ‘büyük bir ayıp’ olarak değerlendirdi. Almanya’nın başkentindeki 55 derneğin çatı kuruluşu olan Berlin Türk Cemaati’nin Başkanı Yılmaz, özellikle ‘Göçün 50. Yıldönümü’nü kutlayan Türk toplumunun, Almanya’da en büyük göçmen gruplardan biri olmasına rağmen hala seçimlerden mahrum olduğunun altını çizdi. Yılmaz, “Her seçimde bir çözüm vaat ediliyor, ama bir sonuç alınmış değil. Her seçimde vatandaşlarımız oy kullanabilmek için uçaklarla, karayoluyla Türkiye’ye gidiyor, bu insanlara yapılan eziyetten başka bir şey değil. Ayrıca herkes bu imkâna sahip değil.” diyerek, bu sorunun en kısa zamanda çözülerek önümüzdeki seçimlere yetiştirilmesi temennisinde bulundu.

KAYA: TÜRKİYE ADIM ATMALI
Almanya Türk Toplumu (ATT) Genel Başkan Yardımcısı Bahattin Kaya ise diğer demokratik ülkelerde olduğu gibi, seçme ve seçilme hakkını yıllardır beklediklerini belirtti. “Bu konuda talebimiz var, vatandaşlar oy kullanma eğilimi ne olursa olsun bu haktan yararlanmalı. Bu Türkiye’ye olan bağlılık ve ilginin devam etmesi açısından da çok önemli.” diyen Kaya, şöyle devam etti: “Önceki hükümetlerin ve şu andaki Türk hükümetinin yaptığı bazı açıklamalarda ‘Alman hükümetinin nüfus yoğunluğu nedeniyle Almanya’da sandık açılmasına olumlu bakmıyor’ gibi ifadeler kullanıldı. Biz bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Hem eski Başbakan Gerhard Schröder ve hem şimdiki Başbakan Angela Merkel’e bu konuyu ilettiğimde Türkiye’nin bu konuda talepte bulunmadığını, talep gelmesi halinde Almanya’nın ‘hayır’ demesinin söz konusu olmayacağını belirttiler. Önceki Türkiye hükümetleri ‘koalisyon nedeniyle uzlaşamadık’ diyorlardı, ama biz AK Parti’nin tek başına iktidara geldiği dönemde de bunu talep ettik.”

Kaya, ATT olarak “Türkiye adımlarını atsın, gereken işlemlerini yapsın, eğer Almanya ‘hayır’ derse, bizler bunu burada gündeme getiririz.” dediklerinin altını çizdi. Bahattin Kaya, Almanya’nın, Türklerin oy kullanmasını engellemesinin çok büyük ayıp olacağını, ayrıca Türkiye’nin bu konudaki pasifliğinin gurbetçiler arasında çok büyük bir hayal kırıklığına sebep olacağını belirtti.

Göç ve şehirleşme konusunda uzman Sosyolog Dr. Ercan Karakoyun, oy kullanma gibi en önemli demokratik hakkını herkesin istediği yerde kullanabilmesi gerektiğini söyledi. “Eskiden göç olgusunda şöyle bir düşünce vardı: İnsanlar ya göç ettiği ülkeye ya da geldiği ülkeye aittir. Ya gelirler asimile olurlar veya Türkiye’yle bir şekilde bağlarını koparmazlar.” diyen Karakoyun, şöyle devam etti: “Fakat şimdi baktığımız zaman kimliklere insanların hem oralı ve hem buralı hissettiğini görüyoruz. ‘Kaynaşan kimlikler’den söz etmemiz mümkün, insanlar iki kimliğinin olduğu, bazen ikisinin de olmadığı birey haline geliyor. Bundan dolayı insanların bağlı oldukları ülkelerde yapılan seçimler için oy vermeleri gayet normal, demokratik haklarını kullanmaları gayet doğal bir şey. Hem Almanya’nın hem de Türkiye’nin insanların oy kullanmaları meselesine bir an önce çözüm üretmeleri gerekiyor.”